Dmitrij Medveděv nechal zakázat v Moskvě večerní prodej vodky

19. 8. 2010

Městské úřady v Moskvě oznámily zákaz prodeje tvrdého alkoholu od 22 hodin do 10 hodin dopoledne. Je to nejnovější pokus úřadů zasáhnout proti rozšířenému alkoholismu v Rusku.

Průměrný Rus vypije každý měsíc půldruhého litru čistého alkoholu. Umírá na to půl milionu lidí ročně a je to hlavním faktorem při poklesu počtu obyvatel v Rusku. 51 procent vodky se podle odhadů vyrábí na černém trhu. Na venkově se tajně destiluje samohonka, funguje tam jako alternativní měna.

Prezident Medveděv zahájil veřejný boj proti alkoholu loni v létě. Zdůraznil, že je šokován "kolosálním" množstvím spotřeby alkoholu. Od té doby Rusko zvýšilo zdanění piva, zvýšilo cenu lahve vodky na 56 Kč a oznámilo plán snížit prodej vodky v kioscích.

Alkohol byl v Rusku v letech 1914-1917 zakázán, avšak bolševici jeho prodej znovu povolili, jakmile si uvědomili, jak obrovské příjmy to přináší. V osmdesátých letech Gorbačov také zakázal alkohol a zlikvidoval obrovské vinice na Krymu a v dalších jižních částech Sovětského svazu. Úmrtnost proto poklesla, ale lidé začali nebezpečným způsobem pít různé náhražky jako vodu po holení, čistidla na boty a na okna.

Vodka dosud zůstává v Rusku hlavní příčinou smrti. 70 procent konzumace alkoholu je pití vodky, ale roste nyní také popularita piva a smíšených drinků, jako je gin a tonic, které se prodávají v plechovkách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.8. 2010