Vládní dotace fosilních paliv ve světě jsou desetkrát vyšší než dotace obnovitelných zdrojů

6. 8. 2010

Navzdory opakovaným stížnostem na údajně příliš štědrou podporu obnovitelných zdrojů studie Bloomberg New Energy Finance ukazuje, že vládní finanční podpora průmyslu fosilních paliv ve světě je zhruba desetkrát vyšší. V roce 2009 vlády poskytly různou formou podporu průmyslu obnovitelných zdrojů a biopaliv ve výši 43-46 miliard dolarů. Černový odhad výše vládních podpor poskytnutých v roce 2008 průmyslu fosilních paliv, který zveřejnila Mezinárodní energetická agentura (International Energy Agency, IEA), ale hovoří o 557 miliardách dolarů.

Navzdory panujícímu přesvědčení, že obnovitelné zdroje fungují pouze jsou-li dotovány, v řadě případů (brazilský etanol z cukrové třtiny, vhodně umístěné větrné elektrárny) dotací není třeba - a "klasické" zdroje spotřebovávají zhruba desetkrát více vládních dotací než zdroje obnovitelné.

Zpráva nicméně předpokládá, že se rozdíl mezi dotacemi pro oba druhy energetických zdrojů bude rychle snižovat. V letošním roce USA poskytly obnovitelným zdrojům a biopalivům dotaci ve výši 18,2 miliardy dolarů, Čína zhruba 2 miliardy dolarů (kromě zvýhodněných půjček od státních bank) a Německo 19,5 miliardy dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010