Stanovisko ÚSTR ke kauze "zveřejněných jmen špionů"

3. 8. 2010

tisková zpráva ÚSTR

Praha 3. srpna - Ústav pro studium totalitních režimů neodtajnil jména aktivních špionů. Ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra upozornil, že ke zveřejnění problematických údajů došlo na webu Archivu bezpečnostních složek, za který je odpovědné vedení Archivu. Údaje visely na internetu od března, staženy byly po Hazdrově zásahu v červnu.

"Ke zveřejnění informací z devadesátých let nemělo vůbec dojít. Je to vážné pochybení, ze kterého jsem vyvodil personální důsledky," říká Hazdra s odkazem na odvolání ředitele ABS Ladislava Bukovszkého.

Na nezákonně zveřejněné informace Hazdru vzápětí po nástupu do funkce ředitele ÚSTR v půlce května upozornil Ondrej Páleník z vedení Vojenského zpravodajství.

Archiv bezpečnostních složek převzal archivní protokoly ZS GŠ od Vojenského zpravodajství v roce 2008. V předávácí dokumentaci se konstatuje, že některé dokumenty - vzhledem k tomu, že jsou svým charakterem nedělitelné - mohou obsahovat i údaje po 15. únoru 1990, a že se ABS zavazuje nakládat s těmito údaji v souladu s platnými právními předpisy.

  • odvolání ředitele ABS Ladislava Bukovszkého ZDE

  • archivní protokoly ZS GŠ ZDE
  • Česká televize - Události 2.8.2010 (Hazdra, Žáček, Šándor, Pacner) ZDE
  • Česká televize - Události, komentáře 2.8.2010 (Bublan, Schneider, Volná) ZDE Stanovisko na webu ÚSTR ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 3.8. 2010