Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty se rozhodly zrušit datové služby pro systém BlackBerry

3. 8. 2010

Vládnou obavy, že i další státy se připojí k rozhodnutí Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů zrušit ve svých zemích datové služby včetně emailu a přístupu k internetu pro datové přístroje typu BlackBerry. Zákaz zdůvodnily potřebou bezpečnostních opatření a pronikáním cizích kulturních vlivů do jejich zemí.

Hlavním důvodem zákazu užívání BlackBerries v Dubaji je, že je tam užívá nyní skoro každý. Vláda v Bahrainu nedávno zakázala místním poskytovatelům zpravodajství, aby je vysílali pro přístroje Blackberries. V některých státech poruší občan přístupem na sociální sítě prostřednictvím přístroje BlackBerry přísné náboženské konvence a někdy i zákony.

"V Saúdské Arábii používají lidi přístrojů BlackBerry ke komunikaci s příslušníky opačného pohlaví," uvedl znalec místních poměrů. "Je to anonymní komunikace a to se právě lidem hodí." V Saúdské Arábii je 400 000 uživatelů Blackberries a ve Spojených arabských emirátech je jich 500 000.

I další země jak Čína, Turecko a Pákistán těžce zápolí s volným přístupem k informacím na internetu. Znepokojení nad přístroji BlackBerry vyjádřily i Čína, Kuvajt a Indie.

Spojené arabské emiráty, v nichž jsou mezinárodní podnikatelská střediska jako Dubaj a Abu Dhabí, oznámily v neděli, že od října budou blokovat datové služby na přístrojích BlackBerry. Telefonní služby zůstanou povoleny.

Státům na Blízkém východě se nelíbí, že nemají možnost kontrolovat provoz přístrojů BlackBerry. Na rozdíl od jiných mobilních datových přístrojů firma BlackBerry šifruje odesílaná data a zpracovává je prostřednictvím zabezpečených datových středisek, která jsou převážně v Kanadě, mimo místní jurisdikce. Proto jsou přístroje BlackBerry považovány za zabezpečenější než přístroje jiných firem a z téhož důvodu je rádi používají podnikatelé a vládní činitelé. Přístroje BlackBerry mají celosvětově 46 milionů uživatelů. Firma BlackBerry oznámila, že šifrování datového přenosu nezruší.

Technologické firmy začínají mít poslední dobou problémy v třetím světě, jejichž vlády je nutí, aby zaváděly na internetu represivní režim.

Turecko a Pákistán dočasně blokovaly přístup na YouTube a Pákistán zakázal v květnu přístup na Facebook, protože je na ní "protiislámský obsah".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 3.8. 2010