Ruský regionální soud zakázal YouTube

29. 7. 2010

Soud v Chabarovském regionu nařídil poskytovateli internetových služeb Rosnet, aby zablokoval YouTube, protože je na tomto serveru k dispozici jedno ultranacionalistické ruské video. Ruská blogosféra reagovala ve čtvrtek hněvivě na rozhodnutí regionálního soudu zakázat YouTube, protože na serveru bylo zveřejněno jediné video s "extremistickým" obsahem.

Soud v Komsomolsku na Amuru v Chabarovském regionu na ruském Dálném východě nařídil Rosnetu, místnímu poskytovateli internetových služeb, aby zablokoval YouTube, tři onlinové knihovny a server, který archivuje vymazané stránky.

Regionální zákaz byl na YouTube uvalen proto, protože tam bylo zveřejněno ultranacionalistické video "Rusko pro Rusy". Na čtyřech dalších zakázaných serverech Web.archives.org, Lib.rus.ec, Thelib.ru and Zhurnal.ru byl text Hitlerovy knihy Mein Kampf.

Anton Nosik, čelný ruský internetový guru, rozhodnutí odsoudil. "Míra primitivismu obsažená v tomto soudním rozhodnutí je typická pro ruská soudní rozhodnutí týkající se internetu," zdůraznil. Google, vlastník serveru YouTube, konstatoval, že soudní rozhodnutí porušuje ústavní právo Rusů na svobodu informací.

Rozhodnutí odsoudilo také mnoho bloggerů, kteří varovali, že by to mohla být šikmá plocha k utužování cenzury v Rusku. Ruští bloggeři srovnávají Rusko s Pákistánem a Severní Koreou.

V Rusku jen pod přísnou vládní politickou kontrolou televize, avšak internet byl zatím zcela svobodný. Sociální servery a blogosféra jsou populární a internet je důležitou platformou pro opoziční a občanská hnutí.

Avšak v říjnu má ruský parlament revidovat balík zákonů, který by mohl umožnit bezpečnostním službám s okamžitou účinností zakazovat "nevhodné" servery.

Rozhodnutí zakázat YouTube se považuje za ztrapnění prezidenta Medveděva, který nedávno na YouTube založil svůj vlastní videokanál.

YouTube je zakázaný v Číně, v Pákistánu, v Turecku a v Íránu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.7. 2010