Židlotřesení a Viktor Čistič

28. 7. 2010 / Pavel Pečínka

Těžko uvěřit, že by někdo z členů ODS právě odvolávaných z komisí rady Jihomoravského kraje a některých společností tento krok nečekal. Mediální hněv má spíš za cíl vykreslit jihomoravskou soc. dem. jako partu Viktora Čističe. Ovšem -- většina silných hráčů na politické scéně si takto počíná, bohužel, běžně, ať stojí vlevo či vpravo.

Když volby zatřesou radnicí, krajem či státem, a vlastní lidé se dostanou k veslu, to je pane metelice. Drobní úředníci a vašnostové, náměstci a jejich asistenti poraženého nepřítele většinou balí kufry. A vítězové cosi trousí o vůli lidu, o naprosto odlišných ideových konceptech, o změně k lepšímu, na níž se přece nemůže podílet starý byrokratický aparát provázaný s nepřítelem. Je neefektivní, házel by klacky pod nohy, marš ven! A vzápětí se do prázdných kanceláří stěhuje aparát nový, kvalifikovaný někdy jen tím, že se s novou vrchností zná ze školy, z tenisu či firmy.

Jen co se situace obrátí a roli Viktora Čističe převezmou včerejší poražení, ti co předtím vymetali, začnou mluvit o tom, že úřednický a dozorčí aparát by měl být odborný, nepolitický, nepodléhat krátkodobým turbulencím, ale naopak zajišťovat kontinuitu v práci pro blaho celku atd. Často to není nic platné a metelice začíná nanovo.

Takže počkejme si na další židlotřesení na kraji za pár let, pamatujme si a pozorně poslouchejme.

(Vyšlo v Brněnském deníku Rovnost)

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 28.7. 2010