Modré burky až napřesrok

27. 7. 2010 / Karel Dolejší

Nový průmyslový ministr životního prostředí Pavel Drobil zahájil působení v úřadě zásadním koncepčním opatřením: Zakázal výslovně zaměstnancům "oděv deklarující příslušnost k určitému hnutí či kultuře", jakož i "sandály, sportovní či domácí obuv, šortky, trička"; implicite se zakazují též hluboké výstřihy a sukně nepřiměřené délky (přiměřenost obojího bude posuzovat kdo: Ministr osobně?). Napříště se tedy zaměstnanci MŽP smějí oblékat pouze do oděvů deklarujících příslušnost k určitému nehnutí či nekultuře.

Podle dlouholetých zaměstnanců MŽP se trička deklarující příslušnost k určitému hnutí na ministerstvu nosila naposledy počátkem 90. let; pokud se od té doby vyskytly problémy s oblečením, byly dávno vyřešeny domluvou.

Požadavek k oblečení zaměstnanců ministerstva

Vážená paní kolegyně, vážený pane kolego,

z pověření ředitele úřadu ministerstva Vám touto cestou tlumočím pokyn pana ministra, aby s okamžitou účinností všichni zaměstnanci ministerstva při výkonu práce dbali, v souladu s etickým kodexem ministerstva, na používání důstojného oblečení (tj. u mužů minimálně uzavřená společenská obuv, dlouhé kalhoty, košile a kravata, u žen minimálně společenská obuv, sukně přiměřené délky či kalhoty a halenka; nelze používat sandály, sportovní či domácí obuv, šortky, trička, oděv deklarující příslušnost k učitému hnutí či kultuře apod.). V tomto smyslu je připravována též příslušná aktualizace pracovního řádu ministerstva.

Výše uvedený pokyn sdělte, prosím, obratem všem zaměstnancům Vámi řízeného útvaru a zajistěte jeho dodržování.

Jak vidno, bylo by nepřiměřené tvrdit, že ministerský pokyn je zbytečně restriktivní. Vůbec nezmiňuje například kožichy nebo diamantové jehlice, které lze zřejmě do práce nositi dle libosti. Nošení spodního prádla ponechává také zcela neupraveno.

Podle zdroje uvnitř MŽP, který si nepřál být jmenován, si Drobilovo ministerstvo prostřednictvím íránského velvyslanectví právě objednalo speciální sérii modrých burek. Pro jeho zaměstnankyně se však stanou povinnou součástí šatníku údajně až od Nového roku.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.7. 2010