Nečasova koalice nejspíše notně trpí vedrem!

26. 7. 2010 / Jiří Baťa

Jak jinak si vysvětlit kroky, které v rámci daňové reformy hodlá v r. 2012 zavést. Jestliže už exministr Janota konstatoval, že je nutné hledat úspory ve výdajích, resp. příjmy na straně druhé nechápu, jak mohou uvažovat o rušení silniční daně pro firemní auta jako příjem do státní kasy. Tyto záměry jsou zcela kontraproduktivní snahám vlády, když po občanech žádá pochopení pro úsporná opatření, omezení či naopak zvyšování DPH a jiných plateb a poplatků, kdy se to výrazně projeví na životní úrovni občanů střední a nižší kategorie. Nemá smysl rozvádět, co, kde a o kolik nás občany vláda hodlá natáhnout, či o kolik dírek v opasku potáhneme k sobě.

Chápu, že ne všichni drobní či malí podnikatelé mají na růžích ustláno, i oni musí na svůj chleba tvrdě makat. Nemohu si však odpustit tvrzení, že ani jiní pracující, tedy v kategorii zaměstnanců, to mají snazší. A nikdo jim vstříc nevychází, ba naopak! Podnikat je riziko, ke kterému každý podnikatel přistupuje s vědomím, že jednou může být nahoře, jindy zase dole, nebo také nemusí být vůbec. Nejsem nikterak zaujatý vůči drobným a malým podnikatelům, jejich služby nám jsou všem potřebné, ale nevidím důvod, aby na úkor už tak značně oškubávaných občanů měli mít další výhody. Vždyť už jenom fakt, že používání firemních vozidel pro soukromé účely a náklady s tím spojené mají možnost zanést do nákladů je úleva, o které se běžnému člověku, potažmo zaměstnanci ani nezdálo.

Ministr průmyslu a obchodu M. Kocourek dokonce uvažuje o úplném zrušení silniční daně pro osobní automobily. Nevím či nechápu, jakou silniční daň u osobních aut má na mysli, protože o žádné takové dani nevím, tedy kromě služebních či firemních vozidel. Ale to jsme v tom případě ještě v horší situaci než výše zmíněná úvaha o rušení silniční daně pro firemní auta. To opravdu myslí vážně Nečas a jeho melody boys, nebo jen zkoušejí, co občané snesou? Na jedné straně naříkají nad bezvýchodností v hledání úspor či příjmů (a když něco najdou, tak to hodí na občany, ti toho snesou, byste koukali!) do státní kasy, na straně druhé přichází s tímto podivným nápadem. Pokud to vláda schválí a prosadí v parlamentu, tak to dokazuje jediné: zájem koaliční vlády je udržet si dobré vztahy mj. také s podnikateli a drobnými živnostníky. No nic, hlavně že nás vyvedou z té údajné ekonomické šlamastyky! No co, vždyť nám to slíbili před volbami, nebo ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.7. 2010