Svoboda izraelského stylu:

Vyspal se s Izraelkou, a byl odsouzen za "znásilnění", protože žena nevěděla, že je Arab

26. 7. 2010

Saber Kushour (30) je arabský Izraelec. Byl odsouzen za "znásilnění podvodem".

Minulý týden byl tento ženatý otec dvou dětí z východního Jeruzaléma odsouzen na půldruhého roku do vězení za "znásilnění podvodem" Židovky, která tvrdila, že by se s ním bývala nevyspala, kdyby věděla, že je to Arab. V Izraeli to vyvolalo ostrou debatu o rasismu, sexuální politice a spravedlnosti.

"Platím za chybu, kterou udělala ona," řekl Kushour týdeníku Observer "Byl jsem šokován, že jsem byl odsouzen - dokazuje to otevřený a jasný rasismus. Soudce verdiktem sděluje: "Protože jsi Arab a nedal jsi to najevo, potrestáme tě."

Soudce Zvi Segal přiznal, že nešlo zrovna o typické znásilnění: "Kdyby se bývala nedomnívala, že je obviněný svobodný židovský mladík, který má zájem o seriozní vztah, nebyla by s ním šla. Soud musí bránit veřejnost před chytrými, přesvědčivými zločinci, kteří dokáží podvést nevinné oběti za nesnesitelnou cenu - nedotknutelnost svého těla a duše."

Kushour svědčí o něčem zcela jiném. Izraelka nebyla identifikována a její totožnost není známa.

Kushour si v září 2008 kupoval cigarety, když se mu naskytla neočekávaná příležitost k sexu."Každý v mé situaci by udělal totéž."

Dala se s ním do řeči dívka pod třicet let, když se vrátil k svému motocyklu, na němž rozváží po Jeruzalémě denní tisk. Řekla "Ty máš ale pěknou motorku" a další věci, které si Kushour už nepamatuje. Během několika minut mu došlo, že se o něj zajímá sexuálně.

Kushour mluví hebrejsky bez cizího přízvuku, stejně jako většina Palestinců, kteří žijí a pracují v Jeruzalémě. Dívka se zeptala, jak se jmenuje, a on odpověděl: "Dudu", což je běžné izraelské jméno. "Od doby, kdy jsem byl dítě, mi všichni říkají Dudu. Manželka mi říká Dudu. Je to přezdívka." Dívka se ho nikdy nezeptala, zda je žid. Kushour ale přiznává, že jí řekl, že je svobodný.

Oba se odebrali na střechu v nedaleké budově kanceláří. "Když jsme souložili, dívka se obávala, že nás někdo uvidí, ale neřekla mi, abych přestal. Ona vyvíjela veškerou iniciativu."

Kushour je obviňován, že předstíral, že je svobodný mladý muž, který se zajímá o dlouhodobý vztah. Jenže kdyby měla Maya skutečný zájem o dlouhodobý vztah, zjišťovala by něco víc o jeho zázemí. Napsal si do mobilu její číslo.

Kushour nevěděl, že ho mezitím Maya udala na policii. O šest týdnů později našel ve svém mobilu její číslo. "Kdo je Maya?" Zapomněl to, a tak jí zavolal. Tak Izraelka získala na něho kontakt. Telefon nevzala, ale Kushoura, začala obtěžovat policie. Byl vyslýchán šest hodin, bez právníka.

Policie Koshoura obvinila ze znásilnění. Strávil dva měsíce ve vězení a pak byl v domácím vězení.

Kushourovo odsouzení za "znásilnění" na půldruhého roku do vězení šokovalo Izrael. Někteří v odsouzení vidí ozvěnu starobylého - rasistického - instinktu ochránit "naše" ženy před nájezdníky z ciziny. Jiní jsou rozzuřeni tím, co vidí jako otevřenou nespravedlnost. Poukazují na rostoucí diskriminaci Arabů, kteří tvoří 20 procent izraelského obyvatelstva.

"Je to opravdu neuvěřitelné soudní rozhodnutí," kostatuje Tamar Hermannová z Izrael Democracy Institute. "Podvod je jedna věc - ale odsoudit ho za znásilnění?"

Otázka totožnosti je velmi důležitá v zemi, kde Palestinci i Izraelci na sebe pohlížejí navzájem s nedůvěrou.

Yuval Yonay, profesor sociologie na univerzitě v Haifě, svědčí, že za 16 let vyučování na univerzitě, kde je 20-25 procent studentů arabského původu, "nikdy neslyšel ani neviděl smíšené partnerství". Diskriminace vůči Arabům je, zdůrazňuje, zjevná na všech úrovních.

Případ vážně narušil Kushourův vztah k jeho ženě. "Požádal jsem ji, aby mi odpustila. Řekla, že mi odpouští, ale vidím jí v očích bolest."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.7. 2010