Lukašenko a Saakašvili se spojili proti Rusku

23. 7. 2010

Alexander Lukašenko, diktátor vládnoucí v Bělorusku, a Michail Saakašvili, gruzínský prezident, velmi kontroverzní "zastánce demokracie", se spojili v "mediální válce" proti Kremlu.

Bělorusko a Gruzie se snaží posilovat své styky s Evropskou unií. První salvu v mediální válce vypálilo Rusko, když státní ruská televize NTV odvysílala dvoudílný dokumentární film nazvaní "Tatíček Pánbůh". Film využil Lukašenkovy přezdívky a filmu o mafii z Marlonem Brando. Film byl ostře kritický vůči Lukašenkovi a obvinil ho, že nechává zmizet své politické oponenty.

Rozzuřený Lukašenko dovolil, aby úhlavní nepřítel Ruska, gruzínský prezident Saakašvili, natočil vůči Lukašenkovi obdivný rozhovor, který vysílala běloruská televize. Saakašvili v něm útočil na Moskvu za válku z r. 2008 v jižní Osetii.

Saakašviliho vystoupení v běloruské televizi je překvapující, vzhledem k tomu, že tvrdí, že Gruzie je "zemí svobody". Lukašenko pravidelně falšuje výsledky voleb, potlačil opozici a r. 1995 se vyjádřil, že "na režimu Adolfa Hitlera nebylo všechno úplně špatné".

Interview Saakašviliho v běloruské televizi rozhněval Moskvu a mluvčí ruského parlamentu jej charakterizoval jako "nepřátelský akt". Avšak státní běloruská média v útoku na Rusko pokračovala - zveřejnila ostře kritickou zprávu o ruském premiéru Vladimíru Putinovi od opozičního politika Borise Němcova. Statisíce výtisků Němcovovy analýzy zkonfiskovala minulý měsíc v Rusku Federální bezpečnostní služba, údajně proto, že v ní byla nedoložená soudně stíhatelná tvrzení.

Vztah mezi Běloruskem a Ruskem se v poslední době podstatně zhoršil, zejména v důsledku hospodářských kontroverzí. Minulý měsíc se Rusko a Bělorusko střetlo ohledně dluhů Minska za dodávky ruského zemního plynu a před rokem Moskva zakázala dovoz mléčných výrobků z Běloruska poté, co Lukašenko protestoval proti ceně plynu.

Podle západních analytiků se Lukašenko snaží přeorientovat Bělorusko od závislosti na Rusku k závislosti na Evropské unii. Lukašenko naznačil v nedávném rozhovoru, že požádal Javiera Solanu, zahraničně politického šéfa EU, zda by Evropská unie byla ochotna nahradit pro Bělorusko Rusko jako svého finančního ochránce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2010