Hladovějící osmdesátnice: "To je dobře, že ve volbách nevyhráli komunisti!"

22. 7. 2010 / Jan Čulík

Při nedávné návštěvě v jižních Čechách jsem se tak poptával, jak se vede tamějším lidem. Nevím, jak mladým, ale starším většinou hodně špatně. Důchody se jim příliš nezvyšují, zato činže. Důsledek je ten, že mnoha důchodcům zůstává měsíčně na potraviny jen několik stovek korun. Jsou paní, nad osmdesát, které si mohou dovolit kupovat jen brambory.

An English version of this article is in CLICK HERE

Mnoho lidé také přestalo chodit k lékaři. Máte-li důchod 9000 Kč a za činži zaplatíte 7500, není to zrovna legrace přežít. Ta absurdně malá třicetikoruna, kterou dnes musíte zaplatit u lékaře, je v takové situaci pro důchodce nezvládnutelnou částkou. Jihočeští lékaři si však na setkáních s veřejností libují, že ty třicetikoruny vedly k tomu, že z ordinací jim zmizeli "simulanti a hypochondři". Mezi ně počítají samozřejmě všechny ty staré lidi, kteří lékaře nutně potřebují, ale kvůli placení se tam neodváží.

A proč si hladovějící a nemocní důchodci bez lékařské péče nedokázali zvolit nějakou stranu, která by hájila jejich zájmy, anebo když žádná taková neexistuje, si ji vytvořit? Britský tisk neustále poukazuje na to, že jak počet důchodců ve společnosti roste, důchodci budou obrovskou politickou a ekonomickou silou, s níž politikové budou muset počítat. Kdy si čeští důchodci začnou uvědomovat, že protože je jich hodně, a bude jich ještě víc, mají v české společnosti vliv a měli by se sjednotit a něco dělat ve svůj prospěch?

Asi si to neuvědomí nikdy. Jak říkala jedna ta hladovějící stařenka, která si nemůže dovolit než si tu a tam koupit pár brambor: "TO JE DOBŘE, ŽE JO, ŽE VE VOLBÁCH NEVYHRÁLI KOMUNISTI!!"

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.7. 2010