Pravda o Hondurasu

Vláda divoce vraždí své politické odpůrce

19. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Pokud se někdo chce vážně dovědět, co se děje ohledně nezaměstnanosti v Hondurasu, lepší než si to vygooglovat nebo použít pochybnou světovou ročenku CIA World Factbook (v níž je, mimochodem, uvedeno, že v současnosti dosahuje nezaměstnanost v Hondurasu 36 procent) nechť použije spolehlivějších zdrojů.

Brazilský diplomatický institut Itamaraty, který neuznal novou vládu a hrál významnou roli při obraně vyhnaného prezidenta Manuela Zelayi, umožnil mu navrátit se do Tegucigalpy pod ochranou brazilského velvyslanectví, má odlišná data ohledně nezaměstnanosti v této zemi ve střední Americe.

Počet občanů v Hondurasu, kteří jsou nezaměstnaní, nebo jen částečně zaměstnaní, je 36 procent. Stoupl za poslední dva roky z 27 procent.

Politická krize v Hondurasu vedla k likvidaci 200 000 pracovních příležitostí a předpovědi usuzují, že letos vznikne jen 70 000 pracovních příležitostí. Hospodářství se loni zmenšilo o 1,9 procent. I když má podle předpovědí vzrůst v roce 2010 v Hondurasu HDP o 2 procenta, znamená to, že v oblasti hospodářského růstu bude Honduras mezi nejhoršími zeměmi v Latinské Americe, jen El Salvador, Nicaragua a Venezuela jsou na tom hůř.

Přímé zahraniční investice do Hondurasu také poklesly. Ústřední banka zaznamenala, že puč a globální hospodářská krize znamenaly, že zahraniční investice, které r. 2008 dosáhly 900 milionů dolarů, poklesly loni na 500 milionů dolarů.

Avšak to, co je skutečně vážné na tom, co se stalo v Hondurasu od té doby, co byl Zelaya ilegálně vyhnán jako prezident, je to, že se země vrátila k teroru proti levici. Jak napsal americký server The Huffington Post, mezinárodní lidskoprávní organizace zaznamenaly, že bylo policií, vojáky a polovojenskými jednotkami od puče zavražděno více než padesát členů pacifistické Lidové fronty národního odporu. Stovky dalších osob byly zmláceny a tisíce osob protizákoně vězněny. Vojáci totiž pravidelně útočí na pokojné demonstrace slzným plynem, gumovými projektily a dokonce střelbou.

Americký novinář Jeremy Kryt informoval o tom, že organizátoři z Lidové fronty národního odporu a jejich rodiny se stále častěji stávají terčem záhadných poprav. Během pěti měsíců od příchodu k moci kontroverzního prezidenta Porfiria "Pepe" Loba došlo k pětadvaceti takovým popravám. Lobo podporoval vojenský puč a dostal se k moci prostřednictvím silně militarizovaných voleb, jichž se v důsledku podezření z korupce neúčastnila více než polovina honduraského obyvatelstva.

Obětí popravčích čet bylo také devět novinářů, což přimělo organizaci Reportéři bez hranic označit Honduras za nejnebezpečnější zemi na světě pro novináře. Nejméně pět členů Lidové fronty národního odporu bylo zavražděno v červnu; mezi oběti patří šéfové odborů, zemědělci a učitel.

Avšak navzdory znepokujícím zprávám, přicházejícím z Hondurasu, Obamova vláda dál Lobu podporuje.

Situace v Hondurasu se stala tak vážnou, že 25. června podepsalo 27 poslanců amerického Kongresu dopis ministryni zahraničí Hilary Clintonové, v němž vyjádřili své "znepokojení ohledně vážného porušování lidských práv a demokratického pořádku, které začalo pučem a pokračuje do současnosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.7. 2010