Nejlepším receptem na nezaměstnanost je vojenský převrat

19. 7. 2010 / Karel Dolejší

Jak vyplývá z grafů a tabulek zpracovaných na základě údajů CIA World Factbook, nejúčinnějším řešením pro odstranění nezaměstnanosti zřejmě nebude plánované hospodářství, jak tvrdí komunisté, ale docela obyčejný puč. Honduraský prezident Manuel Zelaya byl svržen armádou 28. června 2009, tedy prakticky na konci prvního pololetí zmíněného roku. Přesto ještě do prosince stihla oficiálně vykazovaná nezaměstnanost v zemi klesnout z hodnoty 27,8% (171. místo na světě), kolem níž se pohybovala po řadu let, na pouhých 3,5% - tj. snížila se zázračně téměř o 88%.

Toto zjištění je zajisté mnohem zajímavější než skutečnost, že se v plánované ekonomice vyskytuje nezaměstnanost - to totiž víme přinejmenším od poloviny 80. let, kdy byl tento jev poprvé oficiálně přiznán například v Polsku nebo Maďarsku (ale již dávno předtím v Jugoslávii...).

Kdysi tomu bylo tak, že komunistické režimy falšovaly údaje o stavu svých ekonomik, zatímco prozápadní byly snadným terčem propagandistických útoků, neboť se vesměs chovaly transparentně.

Pokud si nemáme myslet, že nyní je tomu přesně naopak (a kdo by proboha nevěřil CIA!), nezbývá nám než mít za to, že vojenský převrat a potlačování masových občanských nepokojů jsou v současnosti tím vůbec nejúčinnějším nástrojem snižování nezaměstnanosti, jaký mají vlády k dispozici.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.7. 2010