Argentina schválila sňatky homosexuálů

15. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Argentina se stala první jihoamerickou zemí, která schválila právo homosexuálů a lesbiček na oficiální sňatek, včetně práva adoptovat děti.

Byly čtyři hodiny ráno, když teprve skončil dlouhý den intenzivních debat v zemi, v níž má silný vliv katolická církev. Argentinský Senát schválil kontroverzní zákon, který dovolí homosexuálům, aby zažili plná sňatková práva. Více než 100 000 křesťanských demonstrantů protestovalo vytvářením co největšího možného hluku po dlouhé hodiny v zimě (v jižních částech Argentiny je nyní až minus pět stupňů Celsia), ale nepomohlo to.

An English version of this article is in CLICK HERE

Politické rozhodnutí učinila prezidentka Cristina Kirchnerová, která argumentovala, že některé zákony musejí být přijaty dříve, než je na ně společnost připravena, aby se tak společnosti pomohlo je akceptovat. Zmínila se i o příkladu amerického zákona na obranu občanských práv, v jehož rámci americký prezident Lyndon Johnson kriminalizovat rasovou diskriminaci a kdyby se o této věci mělo rozhodovat v demokratických volbách, výsledkem lidového hlasování by bylo pokračování v rasové diskriminaci. takže ze 72 poslanců v Senátu pro manželská práva pro gaye a lesbičky hlasovalo jen 33 pro, 27 bylo proti a 3 se zdrželi hlasování (při hlasování bylo přítomno jen 63 poslanců). Argentina tedy porušila tabu, a zřejmě budou nyní následovat jejího příkladu i další jihoamerické země.

Je známo, že Hugo Chavez podporuje práva homosexuálů a usuzuje se, že bude následovat příkladu své spojenkyně Kirchnerové a po letošních podzimních volbách navrhne podobný zákon. Uruguay už má hlasování o tomto zákonu v plánu a v jednom federálním státě v Brazílii (Rio Grande do Sul) už rozhodl nejvyšší místní soud, že poté, co spolu homosexuálové žili pět let, mají nárok na plná manželská práva.

Katolická církev byla vážně poškozena skandály týkajícími se sexuálního zneužívání dětí, k nimž docházelo po celém světě. Za posledních několik měsíců vyšla najevo celá řada skandálů sexuálního zneužívání dětí v katolické církvi v Brazilii, v Bolivii, v Ecuadoru, v Argentině a v Kolumbii. Dokonce bylo zveřejněno video, na němž katoličtí kněží praktikují sex s nezletilými chlapci, a to vážně poškodilo autoritu katolické církve na jihoamerickém kontinentě. Stále populárnější jsou evangelistické církve, kde věřící tančí, zpívají a poslouchají kázání, která jsou přednášena normálním každodenním jazykem. K evangelistickým církvím přešlo za posledních 20 let až 30 procent dosavadních katolíků. Vojenské režimy, které v Jižní Americe vládly v sedmdesátých a v osmdesátých letech, všechny podporovala katolická elita, takže po pádu těchto režimů začali katolíci přecházet k pentekontalistickým vírám.

Prezidentka Kirchnerová má podepsat nový zákon příští týden.

Jak dlouho bude trvat v české společnosti, která je daleko liberálnější a je téměř nedotčená křesťanskou morálkou, než například dovolí homosexuálům adoptovat děti? Jak se mohu v ČR považovat za občana s rovnými právy, když smím žít a platit daně v České republice, ale jako Brazilec nesmím adoptovat dítě.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 15.7. 2010