Píše se rok 2010, nikoliv 1968

14. 7. 2010 / Karel Dolejší

"Tenhle návyk redukovat libovolné téma na denunciaci jeho proponentů je v českých diskusích tak univerzální, že by stál za samostatné zamyšlení," napsal Přemysl Janýr v souvislosti s tvrzením, že v mnou kritizovaném článku psal "o posunech v hodnotách a očekáváních voličů", a nikoliv v politických stranách. Inu - a já jsem zase neredukoval téma na denunciaci, jako to dělají například texty hovořící o údajně nevykořenitelné české xenofobii, protože na rozdíl od Janýra se snažím nezavírat oči před tím, čemu jsou ještě v roce 2010 voliči ochotni věřit. Kdo totiž chce být klamán, ten není nadějí demokracie, ale leda tak ještě populistické diktatury.

An English version of this article is in CLICK HERE

Janýr dále argumentuje, že "dokonce" i na konci šedesátých let veřejné mínění donutilo tehdejší KSČ, aby provedla společenské změny. To je myslím velice instruktivní příklad: Nehledě na byrokratičnost a rigiditu tehdejší KSČ, trvající snahy používat vůči nepohodlným názorům represívních prostředků a zejména na trestuhodnou tabuizaci tématu hrozící sovětské intervence se i po srpnu 1968 velká část veřejnosti spolehla na tehdejší komunistickou elitu, která se jí za důvěru záhy odvděčila tím, že dovedla zemi do normalizace.

Nejsem ani zdaleka sám, kdo opakovaně upozorňuje, že letošní volební výsledek je součástí procesu privatizace české politiky. Můžeme se poohlédnout do Itálie, kam ji přivedla berlusconizace, nebo zalistovat staršími ruskými novinami, chceme-li zjistit, jak vypadá země, jejíž veřejný život ovládají podnikatelští oligarchové. Ať už to občané, v jejichž hodnotové orientace Janýr doufá, mysleli jakkoliv, to s čím fakticky vyjádřili souhlas, je privatizace politiky, nikoliv náprava poměrů. Opakovat okřídlené pořekadlo o dobrých úmyslech je zde už vysloveně nadbytečné... Lehkověrnost se totiž zpravidla krutě nevyplácí.

Pokud ani v roce 2010 nedokáže být česká veřejnost chytřejší než v roce 1968, nemůže nakonec očekávat o nic lepší výsledek.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.7. 2010