Spory o osud britských univerzit začínají

Zlikvidujte méně významné univerzity, ale zachovejte výzkum na elitních školách, argumentuje šéf londýnské UCL

14. 7. 2010

Šéf University College London Malcom Grant, nejvýše placený ředitel jakékoliv britské vysoké školy, argumentuje, že by se měly zlikvidovat méně kvalitní univerzity, ale mělo by se zachovat státní financování pro výzkum na elitních vysokých školách. Grant vyjádřil tento názor před čtvrtečním projevem Vince cabla, ministra pro podnikání, který má vysvětlit, jak nynější britská vláda v rámci tvrdých škrtů hodlá naložit s britskými univerzitami.

Malcom Grant varoval, že omezení financování na nejkvalitnější výzkum by "zdecimovalo konkurenceschopnost Británie v oblasti výzkumu". Lidé mají podle Granta "přímý prospěch" z univerzitního výzkumu v oblastech, jako je rakovina a Parkinsonova choroba. Grant varuje, že pokud vláda hodlá seškrtat rozpočet na výzkum, aniž by ochránila jeho vysoce hodnotnou část, bude to katastrofou.

Žádosti o studium na britských univerzitách ovšem neustále stoupají - už čtvrtý rok rekordně překročily počet studentů z předchozích let - a britská vláda je pod obrovským tlakem nesnižovat počty univerzitních studentů. Britská vláda připravuje opatření, podle něhož budou zřejmě univerzity mít právo účtovat za studium jakkoliv vysoké školné.

V nadcházejícím školním roce zaplatí za studium humanitního oboru, jako je starověká historie, student ze zemí mimo Evropskou unii 12 770 liber (383 000 Kč), zatímco za studium mediciny zaplatí mimoevropský student 24 940 liber (748 200 Kč). V Británii podle britského ministra školství však bude školné vždycky o něco nižší, protože ho bude dotovat státní rozpočet, a nebudou se zavádět rozdíly mezi školným za humanitní a technické či biologické obory. Technické a biologické obory jsou nákladnější, ale kdyby studenti museli platit za studium např. lékařství více než za studium humanitního oboru, odrazovalo by je to od studia biologických a technických předmětů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.7. 2010