Christian Wulff chce být prezidentem "všech lidí žijících v Německu"

2. 7. 2010

Nově zvolený spolkový prezident Christian Wulff komentoval své zvolení ve třetím kole hlasování Bundestagu ve středu večer prohlášením, že chce být prezidentem "všech v Německu žijících lidí". To je ovšem důležitý rozdíl, všímá si Severin Weiland ve Spiegelu. Wulff se neoznačil za prezidenta "všech Němců", čímž naznačil, že podle jeho názoru Německo musí počítat také s migranty. Výslovně se prezident zmínil o tom, že se zaměří na "paralelní společnosti" (Parallelgesellschaften) - tento poněkud záhadný termín se obyčejně používá k označování nejrůznějších menšin zůstávajících jakoby za hranicemi homogenní "většinové společnosti".

Wullf hodlá přispět ke zmenšení vzdálenosti mezi občany a politikou, a hodlá v tomto směru spolupracovat i se svým protikandidátem v prezidentské volbě, Joachimem Gauckem.

Gauck, východoněmecký theolog a někdejší lidskoprávní aktivista, měl oproti Wulffovi podporu větší části německé veřejnosti, nicméně v mocenských poměrech v Bundestagu se nakonec neprosadil. Zdá se, že Wulff si je vědom, co vlastně veřejnost od Gaucka očekávala, a má snahu své manko co nejlépe vyrovnat.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.7. 2010