Papež zakládá nový vatikánský úřad pro "reevangelizaci" Západu

30. 6. 2010

Papež Benedikt XVI. zakládá ve Vatikánu nový úřad s cílem bojovat proti sekularizaci a "reevangelizovat" Západ - což znamená tiché uznání faktu, že jeho snahy oživit západní křesťanství neuspěly a vyžadují posílení. Benedikt oficiálně oznámil vznik nového úřadu v pondělí.

Nová pontifikální rada bude mít za úkol "prosazovat obnovenou evangelizaci" v zemích, kde církev působí již dlouho, které však procházejí sekularizací.

Není zatím známo, kdo by měl úřadu stát v čele, nicméně italská média spekulují o monsignoru Rino Fisichellovi, který předsedá Pontifikální akademii pro život, v jejímž rámci zastává (na vatikánské poměry) relativně umírněný postoj k otázce potratů.

Očekává se také, že papež v nejbližších dnech jmenuje novou hlavu hlavního úřadu pro misionářskou činnost, Kongregace pro evangelizaci národů. V jejím čele stojí čtyřiasedmdesátiletý kardinál Ivan Dias, který podle italských médií bude muset být nahrazen ze zdravotních důvodů. Jeho předchůdce kardinál Crescenzio Sepe čelí korupčnímu skandálu v souvislosti neprůhlednými realitními transakcemi spojenými s italskou politikou, včetně osob z nejbližšího okolí premiéra Berlusconiho.

Další personální otázky k řešení čekají na úřadech pro jmenování biskupů, pro jednotu křesťanstva a v komisi pro vyšetřování sexuálního skandálu zakladatele řádu Kristova legie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.6. 2010