Nečas má zatím mé sympatie

29. 6. 2010 / Jiří Baťa

Slavné datum: dne 28. června 2010 byl českým prezidentem jmenován nový předseda vlády. Stal se jím pan Petr Nečas, t.č. současně předseda ODS. Datum, hodné zapsat černou křídou do komína. A nejen to.

K tomu: "Jak Petr Nečas zamítl důchod oběti komunistického útlaku"

"Jak rozhoduje (po roce) Petr Nečas"

V souvislosti se jmenováním nového předsedy vlády (šestého, kterého jmenoval V. Klaus), se nese řada tzv. zvyklostí, příp. předepsaných sounáležitostí s touto funkcí. Pan Petr Nečas se ukázal (zatím) v tom lepším (nechci předbíhat, že nejlepším) světle, když zmínil, že

- nepožaduje (vlastně odmítá) ochranku, nemá potřebu být ochraňován, protože se necítí být ohrožený (ohrožován),

- do práce (do úřadu) bude pokud to bude možné, chodit pěšky,

- v případě potřeby použití automobilu si vyhrazuje pouze automobil české výroby (nejspíše Škoda Super),

- nehodlá obývat bytové prostory Krčmářovy vily, stačí mu běžné ubytování,

- jeho rodina se bude i nadále chovat a vystupovat v běžném způsobu života, nehodlá vést okázalý život papaláše.

Tolik pozitivního najednou, až se tomu nechce věřit! Nevím, zda jsem vyjmenoval všechno, co hodlá nový předseda vlády, na rozdíl od svých předchůdců, ve svém životním stylu změnit či nerealizovat, snad ještě k tomu něco přidá, nicméně nelze mu upřít výrazný odklon od požitkářských metod a způsobu života lidí, kteří před ním tento post zastávali a plnými doušky "vyžírali či ždímali" státní kasu. Protože prý na to měli právo a protože jim to zákony (které si kdysi dávno sami nalajnovali a schválili) umožňovaly. Budiž mu ctí, bude-li se těchto zásad držet i nadále. Jen ještě postrádám tu jeho výše projevenou "skromnost" co se týká jeho platů. Má totiž dva: jeden za předsedu ODS (pokud bude zachována odeesácká tradice, mělo by to být nějakých 70 000 Kč, alespoň M. Topolánek takový plat měl), druhý plat bude brát za post předsedy vlády.

Jestliže P. Nečas, ještě jako ne předseda vlády, ale jeden z čelných představitelů koalice hlásal potřebu šetřit, omezovat příplatky, příspěvky, dávky, snižování výdajů tam či onde, ba dokonce byl pro návrh snížení platů státních zaměstnanců o 5 % a celou řadu jiných finančních omezení, zda se také projeví tím, že si sám sníží tyto platy. Už třeba jen proto, že by šel příkladem těm ostatním, kteří se přímo děsí toho, že by jim měly být platy kráceny o 5 % (prý se jim tím sníží společenská prestiž, životní úroveň a standard!)

Výše jmenovaná pozitiva z něj dělají zcela jiného člověka, člověka, který se nebojí zříci se některých zažitých atributů na postu druhé nejvyšší funkce ve státě. Mohlo by to cosi naznačovat, něco, co trochu (ale opravdu jen trochu) připomíná prvního prezidenta T. Masaryka. Konec konců nejen zmíněná pozitiva, i mnohé jeho osobní vyjádření stran jeho funkce a práce, jeho směrování a cíle mohou být nadějné. Jen ta jeho tvrdohlavost, zasekávání se v některých politických věcech mi nesedí. Připomenu jeho zásadní odmítnutí požadavku strany VV na obsazení ministra vnitra jejich člověkem, přesněji R. Johnem. Zde by si měl (a nejen on) uvědomit, že koalice má své zásadní kriteria, především jistou toleranci a vyváženost. Že ODS utrpěla vítězství, neznamená, že si může dělat nároky na vše, na co má chuť (především silová ministerstva). I trpaslík má právo na koaliční loajalitu, i on se chce svým dílem podílet na vládnutí (když už se k té možnosti dostal) notabene v případě, že má jisté cíle právě v této oblasti.

Budu ohleduplný, připustím, že není všechno z jeho hlavy, že není jediný, který na takovém stanovisku když ne trvá, tak se vymezuje. Obezřetně konstatuji, že Petr Nečas, jako nový předseda vlády, má (zatím) mé (určité) sympatie. Podotýkám že zatím a jen určité! Jak dlouho, se teprve uvidí. Zda se nebo si to nepokazí a z beránka se brzo nestane divá saň. Sama koalice totiž nic dobrého nevěstí. A toho se bojím!

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.6. 2010