Taková atmosféra v české politice snad nikdy dosud nebyla

21. 6. 2010 / Boris Cvek

Pro mne bylo po celou dobu, kdy probíhají povolební vyjednávání mezi ODS, TOP09 a VV o vytvoření nové většinové vlády, stále záhadou, proč se jich účastní i Vodrážka, a o to více jsem byl překvapen, že tento bezvýrazný "politik", jenž nebyl schopen vést ODS po Topolánkovi, ač byl jejím prvním místopředsedou, má skutečně být potvrzený jako první místopředseda ODS znovu i za éry nového předsedy Nečase. Měl krajské nominace, podporu zákulisních dohod, byl představitelem mocné pražské ODS... a možná zrovna to mu zlomilo vaz. Proti Vodrážkovi povstala slabá a během celé své kariéry spíše bezvýznamná politička Miroslava Němcová s jedinou nominací za Vysočinu.

A zvítězila. Nemyslím, že svoji vlastní převahou, bylo to spíše tím, že její protikandidát byl pro většinu zcela nepřijatelný. Vodrážka se nedostal pak už ani na místo řadového místopředsedy, neboť Petr Nečas po zvolení Němcové našel odvahu si říci o to, koho ve vedení chce bez ohledu na mafiánské dohody (a Vodrážka, který mu měl dělat původně prvního místopředsedu, to nebyl!).

Aplaus delegátů po zvolení Němcové byl podle mne jen pokračováním fenoménu sněmovních voleb 2010, byl to onen strhující údiv nad tím, že politik může být smeten bez ohledu na svou pozici mezi "věrchuškou" a že ho může porazit úplný outsider, Taková atmosféra v české politice snad nikdy dosud nebyla. Na Novinkách.cz se objevil titulek tvrdící, že hlavní poražený ze sjezdu ODS je Vodrážka. Podle mne je to omyl.

Vodrážka nikdy nepředstavoval sám sebe, byl jen jakýmsi Topolánkovým kompromisem s pražskou ODS - a Nečas zřejmě počítal s tím, že v tom kompromisu bude muset pokračovat. Ukázalo se však, že to není pravda.

Pražská ODS byla vypráskána z vedení strany jako nějaká nevěstka, a to zřejmě nejen kvůli svým skandálům a své zatuchlosti, ale především proto, že díky nim má historicky prohrát komunální volby. A komunální volby - více než senátní - budou nejen pro Prahu velkou příležitostí, jak se zbavit léta vládnoucích "věrchušek" a bezpáteřních koalic, místních mafií a regionálních politiků, kteří si stále ještě myslí, že opijí občany rohlíkem.

Možná nadešla konečně doba, kdy se zúročí slova někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové (odvolané členem tzv. "justiční mafie", bývalým ministrem spravedlnosti Němcem) o tom, že zdaleka nejhorší korupce kvete v Česku nikoli na republikové a státní úrovni, ale na úrovni regionů a obcí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.6. 2010