Izrael "přijme britský plán na zmírnění blokády Gazy"

9. 6. 2010

Izrael je připraven přijmout britský plán na zmírnění blokády Gazy, pokud svět bude akceptovat jen formální vyšetřování útoku izraelské armády na humanitární konvoj.

Pod tlakem rostoucí mezinárodní kritiky ohledně humanitární situace v Gaze uvedli izraelští činitelé, že v zásadě povolí podstatně větší množství humanitární pomoci pro Gazu. Dosud Izrael do Gazy vpouštěl pouze základní humanitární pomoc a zakazoval dovoz elektroniky a stavebního materiálu, který by prý mohla využít organizace Hamas k vojenským účelům.

Humanitární organizace zřejmě tuto úlevu přivítají, ale jiní, zejména Turecko, budou znepokojeni tím, co za to Izrael chce. Obávají se, že kompromis bude znamenat, že nikdo nebude nikdy pohnán k odpovědnosti za zavraždění devíti osob na palubě lodi Mavi Marmara, která se pokusila spolu s jinými minulý týden prorazit blokádu Gazy.

Britský ministr obrany William Hague naznačil, že tlak na mezinárodní vyšetření vražd slábne. Izraelská vláda navrhla, že provede své vlastní "vyšetřování", a přitomvyloučila možnost , že by měli být vyslýcháni vojáci či důstojníci, kteří se podíleli na útoku na loď Mavi Marmara.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.6. 2010