Rusko, Turecko a Írán jednaly v úterý v Istanbulu v rámci summitu o bezpečnosti

9. 6. 2010

Podle listu New York Times šlo o projev regionální moci, který byl zřejmě záměrnou výzvou Američany podporované debatě v Radě bezpečnosti OSN, kde Američané usilují o posílení sankcí proti Íránu kvůli jeho jadernému programu.

Íránský prezident Mahmud Ahmadinežád uvedl, že jaderná dohoda mezi Íránem a Brazilií, kterou vyjednalo minulý měsíc Turecko, je vynikající příležitostí.

Spojené státy tvrdí, že se Írán snaží vyvinout jaderné zbraně. Írán argumentuje, že jeho jaderný program je mírový. Dohoda, kterou vyjednalo minulý měsíc Turecko mezi Íránem a Brazilií, je založena na předchozím plánu, podporovaném OSN, podle něhož se Írán měl vzdát 1200 kilogramů nízce obohaceného uranu výměnou za speciální palivo pro reaktor pro lékařský výzkum.

Avšak dohoda rozzuřila Spojené státy, které se snaží přesvědčit ostatní členy Rady bezpečnosti osN, včetně Číny a Ruska, aby hlasovaly pro přísnější sankce.

Konference v Istanbulu dokazuje, že se na Blízkém východě mění mocenské vztahy a mocnosti jako Írán a Turecko nabývají na významu. Turecko bývalo dlouholetým spojencem Izraele, ale jeho vztahy s Izraelem jsou nyní na bodu mrazu. Turecko provádí aktivní zahraniční politiku, vyjednává na Balkáně, na Kavkaze a na Blízkém východě, někdy způsobem, který není v souladu s postoji USA, jeho nejbližším diplomatickým a vojenským partnerem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.6. 2010