Novinář musí mít přesnost

8. 6. 2010 / Alice Valkarová

Na rozdíl od našich politiků a médii sympatizuji s Palestinci v jejich úsilí o získání vlastního státu. Co si mám ale myslet o novináři, který píše, že "poslední pogrom v režii Čechů se odehrál až v prosinci roku 1918 v Holešově a jeho následkem byl pokles počtu původního židovského obyvatelstva na území Československa skoro o polovinu". To tvrzení mi připadalo tak neuvěřitelné, že jsem si o tom něco přečetla na webu. Politováníhodný čin se odehrál v prosinci 1918, byli zabiti dva lidé, vydrancováno 26 obchodů a 51 domů. Jak ale dospěl GK k tomu, že následkem toho poklesl počet židovského obyvatelstva na polovinu?

Skoro to tak vypadá, jako by byla ta polovina židů vyvražděna nebo vystěhována, což je vzhledem k předešlému zcela absurdní (ostatně tabulky zastoupení náboženského vyznání v Čechách viz např. ZDE

Obávám se, že nepřináší-li novinář zcela korektní informace a já, jako čtenář, to zjistím, dívám se s jistým podezřením pak na všechno, co napsal. A to si snad Palestinci ani nezaslouží.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.6. 2010