V ČR neexistuje pravice

8. 6. 2010 / Jan Čulík

K článku Karoliny Křišťanové: Prvním potřebným krokem - a nakonec pro každého dnešního českého studenta - by bylo poptat se na své škole na úřadě pro zahraniční styky po erasmovských výměnách na Západě a proboha strávit rok někde v Británii nebo ve Skandinávii, nebo v Německu! Hodně se ujasní. Především to, že co Kateřina Křišťanová zažívá na VŠE, je pro dnešní Evropu naprosto netypické.

Nezbývá než opakovat, že takzvané "pravicové" postoje, které Kateřina Křišťanová ve svém článku popisuje, nic společného s autentickým konzervatismem nemají. Je to prostě zastydlý bolševismus z doby před rokem 1989. Projevuje se totalitní mentalitou ("jedině můj názor je správný, nemám mentální kapacitu podívat se mimo svůj obzor, mimo svou školu, město, zemi, nechápu, že život a realita je pluralitní, mnohoznačná a mnohorozměrná").

Zásadním poučením z postkomunistického vývoje v ČR za posledních dvacet let je, že se kulturní a etické hodnoty společnosti vyvíjejí nesmírně pomalu a Česká republika je dodeška zajatcem komunistické normalizace. Žargon je skoro úplně stejný - jen se zdánlivě obrátila znamínka. Jenže komunistický režim před r. 1989 byl úplně stejně fašisticky "pravicový", jako je mentalita většiny dnešních českých politických stran, vždyť přece všichni ti padesátníci, kteří dnes vévodí české politice, jsou přímým produktem komunistické normalizace.

Jediným způsobem, jak z toho uniknout, je uvědomit si, že tento svět v mezinárodním kontextu vůbec není legitimní, je to absurdní panoptikum. Stačí strávit několik měsíců kdekoliv v Evropě a všechno se ozřejmí. Nejenže jiný svět je možný, ale on už dávno existuje. A skoro všude mimo ČR, Prahu a VŠE.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.6. 2010