Izrael se omluvil za video, zesměšňující mrtvé z humanitárního konvoje

8. 6. 2010

Pokud jste byli v Gaze, jako já, píše reportérka Channel Four News Linsey Hilsum, je velmi obtížné sledovat posměšné video, které natočila skupina Izraelců, která si říká Latma (hebrejsky hovorově "Facka"). Video distribuuje tiskový úřad izraelské vlády a bylo umístěno na YouTube. Izraelská vláda se nyní za toto video omluvila, ale škodu už nelze napravit.

Na videozáznamu zpívají Izraelci "Nikdo neumírá, takže nejlepší, co dokážeme, je vymýšlet si. Musíme každý den předstírat."

Skupinu "Facka" založila korespondentka listu Jerusalem Post Caroline Glick. Skupina natočila celou řadu posměšných videí. Jednu skandinávskou vládu obvinila z "antisemitské krevní pomluvy" a jiné video zesměšňovalo Rahma Emmanuela, šéfporadce Bílého domu, kterého označilo jako "žida, který sám sebe nenávidí", protože je podle Latmy nepřátelský vůči Izraeli.

Video tvrdí totéž, co izraelská vláda: že totiž v Gaze není žádná humanitární krize a aktivisté z flotily, kteří byli usmrceni, byli "teroristé".

Avšak, jak Channel Four News ukázaly tento týden ve své reportáži z Gazy, chudoba a těžké poměry v Gaze byly izraelskou blokádou prohloubeny. Humanitární organizace to zdokumentovaly ve všech podrobnostech a já jsem to viděla na vlastní oči, zdůrazňuje reportérka. V Gaze nezuří hladomor etiopského stylu, jde ale o úmyslnou likvidaci tamější ekonomiky.

Izrael tvrdí, že blokáda je nutná, aby ochromila Hamas, ale i americká vláda chce uvolnění blokády, protože blokáda zlikvidovala živobytí obyčejných lidí v Gaze, zvýšila naprostou chudobu i závislost na humanitární pomoci. Možná také zvýšila podporu od obyčejných lidí pro organizaci Hamas a radikální islám - to lidé dělají, když jsou zahnáni do slepé uličky.

Video skupiny "Facka" zaznamenalo na YouTube více než 1,3 milionu přístupů. Obávám se, že ti, kteří se na něj podívali a smáli se při tom, nechápou, že pro lidi zvnějšku to ukazuje, že pohlížení na život Palestinců s pohrdáním. Asi se v životě s jediným Palestincem nesetkali, protože v současnosti nemají Izraelci se svými arabskými sousedy skoro vůbec žádné styky.

Můžete argumentovat, že je to vinou palestinských extremistů, kteří prováděli v Izraeli sebevražedné atentáty a kteří stále ještě odpalují z Gazy do Izraele rakety a odmítají přiznat, že střílet je na izraelské civilisty není správné. Palestinci budou argumentovat, že žijí ve vojenské okupaci a o život přichází daleko více palestinských civilistů, které zabíjejí izraelští vojáci a osadníci. A pak to skončí tradičním argumentem z Blízkého východu, totiž kdo si začal.

Mluvčí izraelské vlády Mark Regev uvedl, že video nemá nic společného s izraelskou vlídou, ale že zatelefonoval svým dětem, aby se na něj podívali, protože mu přišlo legrační.

Ale mě legrační nepřišlo, píše britská reportéra, protože to video dokazuje, jak obrovská propast je dnes mezi Izraelci a Palestinci a jak obtížné je pro obě strany uznat, že druhá strana jsou taky lidi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.6. 2010