Důchodci se nakonec dočkali

7. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Ústavní soud zrušil s platností od 30. září 2011 výpočet důchodů, který je méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy. Současný výpočet výměry důchodů je podle Ústavního soudu protiústavní, protože staví solidaritu nad zásluhovost a negarantuje dostatečně právo na přiměřené hmotné zabezpečení.

zdroj ZDE

Ústavní soud tak vyhověl požadavku, který více než šedesát let odmítal vyhovět "spravedlivému" rozdělování společného koláče. Je přece do nebe volající, jestliže se důchod občana obývajícího 2 + 1 a cestujícího MHD se podobá důchodu bývalého příjemce platu ve výši 100 tis. Kč a výše. Není třeba příliš zdůrazňovat, že udržování domácnosti ve vile s obytnou plochou 250 -- 400 metrů čtverečních vyžaduje zvýšené výdaje za teplo, osvětlení a průběžnou údržbu nemovitosti...

Rovněž náklady na dopravu luxusním automobilem s průměrnou spotřebou jen dvakrát větší než má česko-německá škodovka je nutno financovat a důchodce je tak omezován v přirozené potřebě vždy na konci týdne odcestovat na víkendovou chalupu. Zejména, patří-li do majetku takto postižené osoby apartmán na středomořské ostrově, a k dopravě je zapotřebí použít letadlo.

Stávající důchodový systém omezoval i míru zaměstnanosti, a tudíž jeho změna musí být i v zájmu naší levice. Odchodem do důchodu obvykle ztratila pracovní místo hospodyně–uklizečka, zahradník a účetní. Nově ohodnocený důchodce přestane nakupovat v Lidlu a Kauflandu a tudíž zmenší ranní fronty na výprodejové zboží, což se opět příznivě odrazí v souhlasu voličů naší levice s moudrým rozhodnutím ÚS.

V této souvislosti odmítám spekulovat o možných zdravotních následcích stávajícího systému. Jen mírně zvýšený průměrný důchod nutit jeho příjemce vyměnit původní lékařskou péči za méně nákladnou, změnit obsah nákupního vozíku, stýkat se s lidmi, jejichž reakce jsou pro zámožného seniora sotva pochopitelné, osobně putovat po úřadech a institucích rozmístěných po všech čertech, a tudíž prohlubující počínající příznaky nemocí známých svými německými jmény.

Ústavní soudci na první pohled jakoby vyhověli svým osobním ambicím a přízemním potřebám svých životních partnerů, což je ovšem jen pustá pomluva, neboť se jedná o osoby vzešlé z moudrého rozhodnutí pana prezidenta a tím se automaticky vylučuje zmíněná škodolibost.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.6. 2010