Britský konzervativní premiér označil útok Izraele na humanitární konvoj pro Gazu za nepřijatelný

3. 6. 2010

Britský konzervativní premiér David Cameron charakterizoval izraelský útok proti konvoji lodí s humanitární pomocí pro Gazu ve středu v Dolní sněmovně jako "nepřijatelný". Požadoval ukončení ekonomické blokády Gazy.

Velvyslanec globálního "Kvarteta" pro Blízký Východ, bývalý britský premiér Tony Blair, zdůraznil, že blokáda Gazy je "kontraproduktivní"."Izrael by měl vpustit do Gazy stavební materiál, aby se mohly znovu vybudovat domy a kanalizace a vodovod a dovolit, aby kvetl obchod," řekl Blair tiskové kanceláři Reuters v Betlémě.

Izrael nenašel v humanitárním konvoji pro Gazu žádné zbraně.

Podle amerického listu Christian Science Monitor vypovídají důrazné výroky nového britského premiéra i jeho konzervativního ministra zahraničí Williama Haguea o velké intenzitě hněvu, kterou pociťuje Londýn ohledně pondělního útoku izraelských komand v mezinárodních vodách. Cameron i Hague jsou totiž členy lobbistické skupiny Přátelé Izraele a většinou v parlamentě hlasují na podporu izraelské politiky.

Načasování celé operace, v níž bylo chyceno 37 britských občanů, nemohlo být horší, připomíná list. Před pouhými dvěma měsíci vyhostila Británie vysokého izraelského diplomata za to, že Izrael si nechal zhotovit falešné pasy podle pasů 12 britských občanů a zneužil jich v lednu při zavraždění vysokého činitele organizace Hamas v Dubai. Vyplynulo z toho, že se izraelským úřadům nedá důvěřovat, protože si okopírují vaše pasy pro cíle izraelské rozvědky při jejich rutinní kontrole.

Brity incident s falešnými pasy rozzuřil a v Londýně sílí přesvědčení, že židovský stát nerespektuje nikoho a dělá si prostě, co chce. Britský ministr zahraničí William Hague řekl ve středu, že "jsme vážně znepokojeni unesením britských občanů v mezinárodních vodách a tento aspekt izraelské operace musí být klíčovou součástí vyšetřování těchto událostí." Vznášejí se otázky ohledně toho, zda byl izraelský nájezd porušením zákona.

Historicky jsou britští liberální demokraté, partneři v současné britské koaliční vládě, velmi ostrými kritiky Izraele. Loňský výroční sjezd Liberálně-demokratické strany požadoval, aby Británie na Izrael uvalila zbrojní embargo. Někteří liberální demokraté požadují hospodářský bojkot Izraele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.6. 2010