Měla BBC za války vysílat názory Adolfa Hitlera?

2. 6. 2010 / Jan Čulík

V souvislosti s kritikou Fabiana Golga, že jsme neměli publikovat článek Jiřího Dolejše, protože ho zaznamenala loni v září kamera při jednání o úplatku, uvažuji nad argumentací Johna Simpsona, nestora britských televizních novinářů, o tom, zda BBC měla za druhé světové války "vysílat názory Adolfa Hitlera, mít v nacistickém Berlíně reportéra:

Někteří lidé v Londýně protestovali proti tomu, že BBC interviewovala zrovna Arkana, někoho, kdo stál v této válce "na druhé straně fronty". "Tomu, obávám se, prostě nerozumím," konstatuje Simpson. "Jak může být špatnou věcí to, máme-li k dispozici více informací? Jsme tak nejisti ohledně svého vlastního postupu, tak strašně se bojíme slyšet něco jiného, že se neodvážíme dovolit lidem, aby si poslechli reakce zločince?"Dostal také spoustu nenávistných e-mailů od televizních diváků. Píše o tom: "Lidi pořád argumentují, jestli by BBC měla reportéra i v Berlíně v letech 1939 - 45. No, samozřejmě, že by ho tam měla, kdyby to bývalo bylo možné.

Samozřejmě, argumentoval by správně Fabiano Golgo, že BBC by přinesla názory Adolfa Hitlera pouze v kritickém dialogu s reportérem, anebo by proti nim hned odvysílala protinázor.

Podobný přístup se snažíme praktikovat v BL, proto publikujeme občas i názory Fidela Castra. Na rozdíl od Fabiana Golga zastávám názor, že můžeme publikovat i texty od politiků, pokud uvedeme, že jsou to politikové, a pokud budou vystaveny potenciální či skutečné kritice opačných názorů. Prostě, publikoval bych i názor Adolfa Hitlera. Potíž je, že se nám vždy nedaří najít protinázor, nebo není hned čas argumenty kontroverzních autorů vyvrátit. V tom případě opravdu selháváme, ale politika listu, kterou se snažíme praktikovat, je jasná: publikovat co nejotevřeněji názory všech členů společnosti, v kontrastu s jinými.

Kdyby informace o tom, že Jiří Dolejš "přijímal úplatek", vyšly najevo dnes, souhlasím Fabianem Golgem, že by bylo žinantní zároveň v ten den dát Dolejšovi prostor k publikaci jeho článku. To, že to bylo před mnoha měsíci, neznamená, že tolerujeme tuto zkorumpovanost, znamená to však, že je nutno i nyní poukázat na to, že byl Dolejš na kameru zaznamenán při korupčním jednání, a to tímto činíme.

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Čtvrtek 3.6. 2010