Proč podporují Britské listy korupci?

2. 6. 2010 / Fabiano Golgo

Že politika natočí kamera, jak přijímá úplatek a on neopustí politickou scénu, to samo už je známkou nezralých demokratických instinktů voličů. Ale když je legitimizován tím, že je mu umožněno, aby se vyjadřoval o volebních výsledcích, to je neetické, protože názor takového politika je názorem zaujaté strany, člověka, který se podílí na procesu, k němuž se vyjadřuje. To je příliš cynické. Anebo je to absence zralého uvědomění, že žádná seriozní společnost nemůže dovolit politikovi, kterého zaznamenala kamera, jak přijímá úplatek, aby ho neostrakizovaly seriozní kruhy a média. Britské listy by měly dávat prostor nezávislým komentátorům, jejichž názory nejsou zatíženy oportunistickými zájmy.

Argumentovat, že pan Dolejš nemá prostor v takzvaných pravicových médiích je nesprávné, protože jako významného činitele jeho strany jsou jeho názory slyšet každý den, nemluvě o sloupcích v Právu a v Haló novinách. Ale když mainstreamová média naslouchají jeho názorům, děje se to proto, že zastává oficiální funkci. Na druhou stranu, když mu Britské listy dají prostor, aby se vyjádřil k volbám, dává mu to místo k jeho propagandě a poskytuje mu to status nezávislého komentátora. Je to, jako kdyby Guardian dal prostor Sarah Fergusonové, aby psala komentář o královské rodině.

Dolejš se nijak neliší od všech těch, které BL právem léta kritizují za podíl na korupci.

Když jsem byl šéfredaktorem deníku Metro, dostal jsem mnoho nabídek úplatků od lidí, spojených s politiky, abych publikoval krátké poznámky o Bémovi, Gandalovičovi, Paroubkovi a Jančíkovi, nemluvě o komerčních podnicích jako UPC a TV Prima. Ale vždycky jsem vstal a odešel, jakmile jsem pochopil, že se mi nabízí něco, za to, že něco otisknu. Když jsem byl šéfredaktorem Redhotu, kdosi spojený s dohodou o nákupu Gripenů mi nabídl obrovské množství peněz, abych o té dohodě psal pozitivně. Když jsem odmítl, ten člověk šel za vedením našeho podniku, který úplatek taky odmítl a vyhodil ho.

Pan Dolejš by měl raději v BL vysvětlit, proč byl vůbec ochoten hovořit s někým, kdo se otevřeně snažil ho podplatit. Ondřej Liška okamžitě přerušil jednání s reportérem provokatérem, když si uvědomil, že je to pokus o úplatek. To je úroveň, jakou občané očekávají od svých politiků a když to BL ignorují, naznačují, že souhlasí s politickou kulturou, kde politikové počkají pár měsíců a pak pokračují, jako by se nic nestalo. Vydají Britské listy také článek Jiřího Čunka o tom, co si myslí o volebních výsledcích? Anebo bychom měli požádat o názor Topolánka. Nebo bývalého ministra spravedlnosti Němce. Petr Dimun by jistě také měl spoustu myšlenek.

Bez ohledu na to, co kdokoliv říká o metodách, které používá Mladá fronta dnes nebo co si kdo o těch novinách myslí, to, co máme níže, je skandální důkaz o dekadentní etice a velmi kapitalistické dohodě: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.6. 2010