Dekorytarizace sociální demokracie?

1. 6. 2010 / Karel Dolejší

"...no řekněte - kdo z vás to má?"
Jiří Paroubek
"Žádnej z nás nemá takový prachy."
Milouš Jakeš

Pokud jde o politický odkaz Jiřího Paroubka, škodolibá poznámka jistého přívržence pravice, že kdo se údajně zastává potřebných, přinejmenším by nemusel být až takový panděras, má zajisté cosi do sebe. To však není ani zdaleka vše - pokud se potvrdí informace, že expředseda po sobě zanechal osmisetmiliónový dluh, bude to pro ČSSD představovat ohromnou zátěž, a to hned ve dvojím ohledu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Za prvé bude samozřejmě extrémně obtížné a drahé takto rozsáhlý dluh vůbec spravovat, o splácení ani nemluvě. Za druhé - a to je možná ještě horší - dluh zdánlivě poskytuje důkaz pravicové floskuli, že levice prostě neumí hospodařit. Jakmile se informace o dluhu vůbec vynořila na světlo světa, zůstalo už jen otázkou času, kdy někdo pronese: "A přesně takhle by to dopadlo se státními financemi, kdyby je spravovala ČSSD". Dokud tento dluh existuje, ale dost možná ještě mnohem déle, bude poškozovat věrohodnost strany a zpochybňovat její schopnost rozumně obhospodařovat finanční záležitosti.

V sázce je teď věrohodnost strany notoricky známé kontakty s nejrůznějšími bratrstvy kočičí pracky (od kolotoče až po elektrárnu) a hlavní výzvou je znovuzískání schopnosti oslovit mladší věkové kategorie voličů. Jestliže by měla sociální demokracie nadále zůstat stranou velkopanských aparátníků nevkusně se vychloubajících výší příjmu - což je chyba, jaké se nedopustil ani jinak po všech stránkách nepříliš inteligentní exgensek KSČ Milouš Jakeš - a obecněji řečeno alternativním výtahem k politickému korytu pro typy strýcovitější a méně dravé nežli typický ódéesák, pak to bude znamenat, že se z letošního volebního "pyrrháče" ničemu nenaučila a nic nepochopila...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.6. 2010