Nejen Romové zneužívají sociální dávky

28. 5. 2010 / Adam Votruba

Vážený pane Baťo,

považuji za vhodné kritizovat programy politických stran a s programem TOP 09 dokonce velmi zásadně nesouhlasím. Nicméně bych k Vašemu textu měl jednu velmi zásadní připomínku. Vaše představa o tom, že Romové zneužívají sociálních dávek, zatímco tzv. bílí nikoliv, je podle mého soudu naprosto mylná. Zejména v regionech je mnoho lidí, kteří pobírají podporu či sociální dávky a pracují na černo. Od svých známých mám informace o rozšíření těchto praktik např. v severních Čechách nebo na východní Moravě.

<

Příbuzný mého známého je na podpoře a zároveň si staví rodinný dům. Rád bych Vás upozornil mimo to na článek o romské rodině, která naopak se ani žádné dávky pobírat nesnaží, přestože je bez práce.

Mimoto nechápu tak docela Vaše rozhořčení ohledně porodného a pohřebného, copak taková dávka nějakou rodinu doopravdy "vytrhne"? Proč navíc kvitujete snížení mezd ve státním sektoru a požadujete dokonce vyšší? Myslíte si, že ve státním sektoru pracují pouze politikové? Ptáte se, zda Kalousek do toho zahrnuje i poslance.

Mohu Vám odpovědět. Z jejich programu se dozvíte, že ano i ne. Na jednu stranu navrhuje snížení platu poslancům o 10 %, ale nehovoří se už o jejich zmrazení na tři roky jako v případě ostatních profesí. Ve státním sektoru ovšem pracuje spousta lidí s podprůměrným platem od uklízeček a vrátných po vysokoškolsky vzdělané zaměstnance příspěvkových organizací státu knihoven, muzeí, galerií, chráněných krajinných oblastí apod. Jinak je pochopitelně dobře, že na obsah tohoto programu upozorňujete.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010