Český hydrometeorologický ústav varuje před firmou Meteopress

28. 5. 2010

tisková zpráva

Český hydrometeorologický ústav je oficiální, státem pověřenou, organizací, která vykonává definované činnosti v oborech meteorologie a klimatologie, čistota ovzduší a hydrologie.

Firma Meteopress se snaží v médiích prosadit zprávami o počasí i za cenu "výroby" vlastních zcela nesmyslných informací, které zaujmou a dobře se prodávají. Nejzávažnějším příkladem byla předpověď tornáda v loňském roce, kterou Meteopress přidal do oficiální výstrahy ČHMÚ.

Od 30. září 2009 nemá proto ČHMÚ s firmou Meteopress žádný smluvní vztah. ČHMÚ nemůže informace o počasí vydávané soukromým subjektem nijak ovlivňovat. Můžeme pouze upozorňovat, že předpovídat květnové počasí v březnu nebo tornádo na druhý den jsou sice zajímavé, ale nesmyslné informace. Můžeme pouze upozorňovat, že 405 mm srážek za jediný den je fyzikálně možné, ale na žádné stanici ČHMÚ nikdy nebylo naměřeno. Zimní bouřky jsou jevem zřídkavým, ale proč by měla být poslední březnová v roce 2006 a proč bychom měli zapomenout na další v roce 2008? A proč byl Meteopressem uváděný počet blesků při bouřce ze 14. na 15. března 9krát vyšší než skutečnost?

Meteopress obchoduje s informacemi o počasí a nemá nic společného s Českým hydrometeorologickým ústavem. Tento subjekt je podle našich zkušeností schopen udělat jakoukoliv nesmyslnou úpravu původní informace, aby byla prodejná lépe než informace správná.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010