Návrat idiotův

26. 5. 2010

Před několika lety jsem napsal do BL článek o české xenofobní náladě; dostal jsem tehdy spoustu odpovědí, vysvětlujících postoj Čechů, ale xenofobní odpověď přišla jen jedna: poradili mi pokračovat v cestě dál do Izraele. Teď se situace zjevne zhoršila. Všechny odpovědi, které jsem dostal, jsou xenofobní. Takže můj malý antropologický pokus se zdařil. Uviděl jsem to, co jsem předpokládal, že uvidím. Všem zúčastněným pěkně děkuji.

Tak tato nepodařená diskuse (protože není s kým diskutovat) končí v opravdu českém peprném stylu ústy p. Jírovce takto: "Názory pánů Golga a Magida na osvobození Prahy v roce 1945, jsou tak poplatné heslům a tomu, co je zrovna moderní říkat, že ... kritiku nutně vyvolávají. V souvislosti s BL se nabízí myšlenka že tam jmenovaní autoři slouží za užitečné idioty odvádějící pozornost od 'cizáka' Čulíka, který je solím v očích lidem, kteří nemají rádi názory přicházející z Glasgow", píše Sergej Magid.

Neznám žádná dnešní hesla, nevím, co je zrovna moderní říkat. Říkám jen to, k čemu jsem přišel během posledních 60 let života a díky vlastní zkušenosti, kterou nikomu nepřeji prožít. Neznám osobně p. Čulíka a nikomu nesloužím.

Ale v jednom bodě mají všichní moji oponenti pravdu: jde tu o spor čistě ideologický. Jde totiž o věčný spor mezi postojem humanistickým a postojem fašistickým, který začleňuje do sebe i názory xenofobní. S tím humanismem jsem na jedné lodi s p. Golgem a p. Čulíkem. S tým ideologickým antihumanismem jsou na jedné lodi p. Profant a jeho ideoví kolegové.

P. Profantovi, jakožto ctiteli Freuda bych rád ještě připomenul, že k svým psychoanalytickým výplodům zapomněl dodat, že nemám rád Stalina jakožto otce proto, že trpím oidipovským komplexem a nemůžu Stalinovi odpustit, že znásilnil moji matku Svatou Rus.

A i přes tu zcela demagogickou sofistickou a naprosto prázdnou psychoanalýzu zůstavate, p. Profante, autorem naprosto xenofobního dopisu pro p. Golga. A můžete být naštván, jak chcete, ale ne já jsem udělal z Vás "xenofobní stvůrku", to Vy sám jste ze sebe udělal xenofoba a bohužel, to nevidíte, podobně jako 99 procent ostatnich průměrně statistických Čechů to to na sobě taky nevidí.

Co se týka p. Jirovce, tak to mi neuveřitelné lichotíte: poněvadž idioty byli i český voják Švejk a ruský kníže Myškin, to označení od Vás přijímám s pýchou, jako vyznamenání.

Tím tuto diskuse opravdu končím. Chci jen dodat, že před několika lety jsem poprvé napsal do BL článek o české xenofobní náladě; dostal jsem tehdy spoustu odpovědí, vysvětlujících postoj Čechů, ale xenofobní odpověď přišla jen jedna: poradili mi pokračovat v cestě dál do Izraele. Teď se situace zjevne zhoršila. Všechny odpovědi, které jsem dostal, jsou xenofobní. Takže můj malý antropologický pokus se zdařil. Uviděl jsem to, co jsem předpokládal, že uvidím. Všem zúčastněným pěkně děkuji.

Počkáme ještě 200 let. Na humanismus v této kotlince.

Ale už beze mě.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.5. 2010