Economist: Češi jsou v malátné beznaději

22. 5. 2010

Mnoho Čechů by podle listu Economist rádo vidělo, aby Jan Fischer dál zůstal premiérem. To se však nestane a zkorumpovanost a hašteření politiků způsobuje, že Češi jsou v malátné beznaději. Některé kulturní osobnosti jako Marta Kubišová utvořily nadstranické hnutí "Vyměňte politiky", jiní jako bývalý populární ministr zahraničí, aristokrat Karel Schwarzenberg, utvořili novou stranu, jako je konzervativní TOP 09, o níž však kritikové tvrdí, že kromě Schwarzenberga nemají její ostatní představitelé dobrou pověst. Kontroverzně rozeslala TOP 09 voličům falešné složenky, čímž chtěla upozornit na zadluženost jejich země.

Populističtější stranou je Věc Veřejná, v jejímž čele stojí novinář Radek John, který nechodí v obleku a ve veřejných projevech se vyjadřuje vulgárně. Kromě toho, že jeho strana má nesourodou směsici politiky, začala provozovat soukromé hlídky v ulicích Prahy, které vyháněly bezdomovce a narkomany. John je však nyní v ČR nejpopulárnějším politikem, před Schwarzenbergem. Obě strany mají přes 10 procent a v nové koalici by mohly hrát roli.

Jako v předchozích volbách, voliči jsou rovnou měrou rozděleni mezi pravici a levici, takže zřejmě vznikne další slabá, hašteřící se vláda, skládající se z jedné velké strany a několika malých ryb. Nebo by mohla vzniknout menšinová sociálnědemokratická vláda s podporou komunistické strany. Anebo by mohla vzniknout velká koalice sociálních a občanských demokratů. To by se možná hodilo politikům, jistě by to ale podpořilo hnutí Marty Kubišové, uzavírá Economist.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.5. 2010