Štvanice na Paroubka

21. 5. 2010 / Milan Daniel

Jiří Paroubek si spravedlivou kritiku některých svých veřejných vystoupení nepochybně zaslouží. Co si ale rozhodně nezaslouží, je soustředěná nenávistná, štvavá kampaň, kterou proti němu vedou některá média v čele s MF Dnes. Ta je produkována profesionálně, na několika úrovních vnímání, a zacílena na vybranou cílovou skupinu mladých voličů, u nichž lze předpokládat, že se nebudou rozhodovat racionálně, ale emocionálně. Webové stránky odpůrců, skupiny na Facebooku, průhledné "průzkumy", organizovaná virtuální "demonstrace", programová a promyšlená dehonestace levice, otevřená vulgarita s neskrývaná sprostota -- to vše a mnohé další spolupůsobí k tomu, že Paroubek je představován jako odpudivý tlusťoch s bradavicí, notorický lhář, člověk, který se neumí usmát a má naopak permanentně nasazen nasupený a zlobný výraz.

An English version of this article is in CLICK HERE

Nejsem Paroubkův nekritický obdivovatel ani volič. Obdivuji však, že ten obrovský tlak vší té mediální špíny vůbec vydrží.

Jak ukázaly studentské volby organizované Člověkem v tísni, tak zmíněný obraz předsedy je úspěšně transponován na celou sociální demokracii. A o to šlo především.

Nic naplat, že předseda sociální demokracie je prý v soukromí docela příjemný, laskavý, má smysl pro humor a dovede projevit empatii. Že na tyto své vlastnosti nenachází kupce není tak úplně jen jeho vina -- v důsledku permanentní mediální masáže se stokrát opakovaná lež stala virtuální pravdou a Paroubek a jeho mediální poradci mají problém s tím, co proti ní postavit.

Je nepochybné, že kampaň vedená proti Jiřímu Paroubkovi sociální demokracii o nějaké to procentíčko ve volbách připraví. V situaci, která hrozí dalším volebním patem, je jeho politickým protivníkům zřetelně dobrý sebemenší zisk, který sníží šance levice na převahu ve sněmovně. Ve volbách tedy nepůjde o Paroubka, ale ani o Kalouska, Filipa, Nečase či Johna, ale o politický směr, o to, zda na praktickou politiku budou mít vliv lidé, kteří jsou díky své práci producenty reálných hodnot, resp. s nimi hospodaří, nebo naopak ti, kdož ždímají výsledky jejich snah.

Paroubek mi nemusí být sympatický, ale není to zlo. Ne já, ale vy dlužíte a půjdete za trest do Řecka, říká obyčejným lidem exministr Kalousek v zastoupení všech kumpánů, s nimiž sekeru zaťal. Ne my jsme podvodníci, my vás doškubeme poctivě, říkají záchranáři ze servisních týmů velkokapitálu. To on, ten slibotechna Paroubek!

Nemůžeme-li volit ideálně, volme menší zlo.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.5. 2010