Merkelová bojuje proti spekulantům, euro proto ostře pokleslo

20. 5. 2010

Po celé Evropě poklesly ve středu akcie a euro pokleslo na svůj nejnižší kurs za poslední čtyři roky poté, co německý regulační orgán finančního trhu zavedla v úterý nová opatření proti finančním spekulantům.

Napětí na finančních trzích se zvýšilo ve středu dopoledne poté, co německá kancléřka Angela Merkelová varovala, že hrozí rozklad eura a že Evropa čelí své nejvážnější krizi za několik desetiletí.

"Všichni z nás tady cítíme, že současná krize eura je největším problémem, jemuž Evropa čelí za dlouhá desetiletí, od podepsání Římské smlouvy," řekla Merkelová v parlamentě.

"Euro je ohroženo. Pokud se tomuto nebezpečí nepostavíme, důsledky pro nás v Evropě by byly nedozírné."

Obchodníci jsou znepokojeni okamžitým a neočekávaným zákazem "nahého krátkodobého obchodování" - praxe prodávání akcií, aniž by je prodejce vlastnil, půjčil si je či zajistil, že si je bude moci půjčit v budoucnosti. Potíž je, že zákaz se týká pouze německých finančních obchodů a tento obchod je globální, i když Spojené státy zakázaly tento druh spekulací už začátkem finanční krize r. 2008. Zákaz pouze v Německu však vedl jen k poklesu eura.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.5. 2010