Kalousku, zaplať to sám

19. 5. 2010

Kalousku,

poté, co jsem od Vás obdržela složenku na zaplacení 121.000 Kč jako úhradu své části státního dluhu České republiky, rozhodla jsem se Vám napsat otevřený dopis. Složenku Vám vracím. Myslím si totiž, že dluhy mají platit ti, kteří je dělají, píše Eva Rousová.

Já jakožto řádný občan jsem vždy v termínu platila daně, zdravotní i sociální pojištění. Žádné dluhy vůči státu ani nikomu jinému nemám. Nikdy jsem se nepodílela na rozkrádání majetku státu, ani na předražených zakázkách.

Na rozdíl ode mne jste Vy, už v 90. letech ve funkci ekonomického náměstka ministra obrany, později jako poslanec a předseda KDU-ČSL, mohl zabránit korupci ve státní správě a předraženým zakázkám. Není mi známo, že byste tak učinil.

Později ve funkci ministra financí jste v roce 2008 v době ekonomického růstu zadlužil Českou republiku deficitem státního rozpočtu přesahujícím de facto 67 mld. Kč a nic na tom nemění účetní trik s převodem prostředků z rezervních fondů organizačních složek státu do příjmů. Rozpočet pro rok 2009, který skončil rekordním deficitem přes 192 mld. Kč, připravovalo Ministerstvo financí pod Vaším vedením.

Z těchto důvodů Vám navrhuji, abyste složenky zaplatil sám a za tím účelem Vám s díky vracím tu, kterou jste mi poslal.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.5. 2010