Američtí běloši jsou dvacetkrát bohatší než američtí černoši

18. 5. 2010

Za posledních pětadvacet let vznikla obrovská majetková propast mezi bílými a černými americkými občany. V důsledku rasové diskriminace a hospodářské politiky mají v zemi přednost běloši.

Typická bělošská rodina je nyní dvacetkrát bohatší než její afroamerický protějšek ze stejné sociální třídy. Vyplývá to z analýzy, kterou právě vydala Brandeis University v Massachusetts.

Bělošské rodiny mají průměrně majetek v hodnotě cca 100 000 dolarů (v osmdesátých letech dvacátého století to bylo 22 000 dolarů). Průměrná afroamerická rodina má majetek cca 5000 dolarů (v osmdesátých letech to byly 2000 dolarů).

Studie do majetku nezahrnuje nemovitosti, protože nejsou běžně finančně realizovatelné. Avšak i po zahrnutí nemovitostí by sociální rozdíly byly stejně veliké.

V Americe už dlouho existuje obrovská nerovnost, i když před 40 lety byly sociální rozdíly v USA menší než v Británii.

Dnes vlastní nejbohatší 1 procento amerického obyvatelstva 40 procent majetku v zemi. Nejbohatších 25 procent domácností v USA vlastní 87 procent veškerého majetku.

Bohatství nejbohatších Afroameričanů v posledních letech pokleslo, z vrcholu 25 000 dolarů na asi 18 000 dolarů, zatímco běloši z obdobné sociální třídy a příjmů vlastní nyní 240 000 dolarů.

V roce 1984 měli silně vydělávající Afroameričané v USA větší majetek než středně vydělávající běloši. To už není pravda.

Částečně je důvodem chudoby Afroameričanů trvalá diskriminace v bytové sféře, při získávání úvěrů a na trhu práce. Afroameričané a Hispánci musejí platit daleko vyšší hypotéky než běloši se stejnými příjmy.

I když mnoho černošských rodin zastává dobře placená zaměstnání, začínají s menším finančním zázemím. Také jsou často černošské rodiny zadluženy, protože musejí platit půjčky na univerzitní školné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.5. 2010