Mladí lékaři mají nesmírně nízké platy

17. 5. 2010 / Jiří Štefánek

K napsání tohoto článku mě inspiroval inspiroval článek na serveru Novinky.cz a přečtení mnoha nenávistných komentářů pod ním. Článek informuje o jednání v Lékařském odborovém klubu, kde se plánuje masové podávání výpovědí státních lékařů z pracovního poměru, pokud nedojde k výraznému zlepšení jejich platových podmínek.

Když se ve sdělovacích prostředcích udávají průměrné platy, mají lékaři většinou nad 35-40 tisíc. To je sice moc hezké, ale z hlediska státních lékařů zcela mylné číslo. Plat za normální pracovní dobu (8 hodin denně 5 dnů v týdnu) se u začínajícího lékaře v současné době pohybuje kolem necelých 15 tisíc čistého. Vychází to asi na 90-95 Kč čistého na hodinu práce. Jde od samého počátku o značně zodpovědnou, vysoce specializovanou a psychicky náročnou práci. I mladý lékař má ve svých rukou zdraví a život pacientů a přitom dostává plat, za který by leckterý člověk s mnohem nižším vzděláním nehnul prstem.

Platové tabulky: Dle tabulek platných ve státních nemocnicích v ČR bude lékař po nástupu do práce v 25 letech věku brát za VŠ práci cca 14 tisíc čistého měsíčně, po zařazení do oboru se jeho plat zvýší na cca 15 tisíc čistého. Po 4 letech praxe ve 29-30 letech věku budete pobírat skvělý plat 16 tisíc čistého. Po 6 letech to bude dělat 16,5 tisíc čistého. A teď další velký skok -- pokud po 5-6 letech složíte velice obtížnou atestaci, vyskočíte na neuvěřitelných 17-18 tisíc čistého. Finanční motivace k atestaci je v našem státě prostě neodolatelná. A po 32 letech praxe ve věku asi tak 57 let (pokud se do té doby nezblázníte) dostanete kolem 23 tisíc čistého. Kompletní platové tabulky najdete ZDE).

Nástupní plat lékaře ve státní nemocnici je cca 14 tisíc čistého měsíčně. Plat atestovaného lékaře ve státní nemocnici po 32 letech praxe je asi 23 tisíc čistého měsíčně.

Znám docela dost lékařů, kteří si kromě práce vydělávají bokem. Pozoruhodný je případ jedné kamarádky lékařky, která uvažuje o letní brigádě (!) po práci, aby si trochu přivydělala.

Velice trefnou poznámku k platům lékařů měl jeden vysoce postavený pracovník jedné z pojišťoven, který s námi měl seminář v 6. ročníku na lékařské fakultě. Řekl víceméně toto: "Platy lékařů jsou neúměrně nízké a dalo by se to relativně snadno napravit, kdyby byla chuť. Jenže proč vám ty peníze navíc dávat, když poslušně makáte za málo?" Měl samozřejmě pravdu.

Co si o nás lidé nahoře myslí, jsem pochopil i z reakce ředitele jedné z pražských nemocnic, když se ho medička zeptala, jak má se svým měsíčním platem vyjít. Pan ředitel se usmál a řekl: "Kolegyně, vždyť vy budete stejně pořád ve špitále. K čemu by vám ty peníze byly? Vždyť byste je neměla ani kde utratit." Zájemci o medicínu si teď tuhle vtipnou větu za trest přečtou desetkrát znovu.

Ať chcete nebo ne, tak nakonec přijde situace zlomu. Například když se nevyspalí ve dvě ráno poslušně hrbíte před vulgárním alkoholikem, který se milostivě přišel nechat vyšetřit, protože po X pivech upadl na hlavu, a řeknete si -- To jsem tvrdě studoval 6 let, abych za takovou práci bral tyhle peníze?

Poučení na závěr:

1. Pro středoškoláky uvažující o medicíně -- Rozmyslete si, zda byste neměli jít studovat na jinou VŠ.

2. Pro studenty lékařských fakult -- Pro vás už je asi pozdě. Pokud ale máte alespoň trochu dobrodružnou povahu, tak během studia jeďte na Erasmus do zahraničí, abyste se otrkali, a po ukončení studia zdrhejte rychlými kroky na západ. Jděte léčit do států, kde si vás bude společnost vážit.

3. Pro lékaře -- Pokud Lékařský odborový klub skutečně splní to, o čem se v daném článku píše, a doporučí podávání hromadných výpovědí na konci roku 2010, tak bychom jej měli podpořit. Jinak se nezmění nic. Čekání na samovolné zlepšení podmínek k ničemu nevede, stěžování si nikoho nezajímá. Jako lékaři jsme velice nesourodá a rozhádaná skupina a stát toho využívá. Pokud ale budeme jednotní, tak dosáhneme svého. Změna systému může vyjít jedině od nás. Všichni sice lékaře strašně obdivují a tzv. si jich cení, ale v praxi pro ně nehnou prstem.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.5. 2010