Nadace bojující proti AIDS spolupracuje s režimem, který vězní aktivistu bojujícího proti AIDS

17. 5. 2010 / Andrew Stroehlein

10. května 2010 podepsala Nadace pro výzkum AIDS (amfAR) jako jedna z mnoha organizací otevřený dopis adresovaný americkým činitelů a činitelům z OSN, protestujícím proti tomu, že uzbecká vláda neprávem uvěznila Maxima Popova, aktivistu, který šířil informace o tom, jak předejít nákaze HIV/AIDS. Popov je psycholog a byl ředitelem malé nevládní organizace v Uzbekistánu. Za své úsilí zaměřené proti šíření nemoci AIDS byl Popov odsouzen na sedm let do vězení.

Je tedy opravdu velmi podivné, že organizace amfAR organizuje příští týden vysoce inzerovanou akci "Kinematografie proti AIDS2010", a to ve spolupráci s "Její excelencí velvyslankyní Gulnarou Karimovou" - tedy s dcerou uzbeckého diktátora Islama Karimova, která je v současnosti uzbeckou velvyslankyní ve Španělsku.

Takže bych měl jednu jednoduchou otázku: stojí nadace amfAR na straně aktivisty a pedagoga šířící informace proti šíření AIDS, jehož neprávem uvěznila jeho vláda, anebo se tato nadace raději bratří s jeho vězniteli?

Poslal jsem organizaci amfAR v této věci v minulých dnech tři emaily, ale nedostal jsem žádnou odpověď.

Jestliže amfAR bere vážně zásady ve společném dopise, který tato organizace podepsala, měla by přerušit veškeré styky s představitelkou uzbecké vlády do té doby, než milá dcera velvyslankyně přesvědčí otecka diktátora, aby Popova nechal propustit a dovolil mu, aby pokračoval ve své důležité práci.

Zdroj v angličtině ZDE

Autor se kolem r. 2000 podílel v Praze na neúspěšném pokusu přivést zpravodajství České televize do moderní éry; od doby, co ho poslal někdejší ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal do zpravodajské směny mezi studenty a zbavil ho funkce náměstka ředitele zpravodajství ČT, je Andrew Stroehlein ředitelem pro komunikace v organizaci International Crisis Group; sídlí v Bruselu. Další podrobnosti o rebelii v ČT jsou v knize "V hlavních zprávách: Televize"

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.5. 2010