Konzervativní londýnský primátor buduje v Londýně "cyklistické superdálnice"

14. 5. 2010

Boris Johnson, konzervativní primátor Londýna, který je známý jako náruživý cyklista, zveřejnil projekt, v jehož rámci chce proměnit Londýn v "nejlepší město na světě". Nechává vytvořit v Londýně "dvanáct cyklistických superdálnic", které poskytnou cyklistům "bezpečné, přímé, nepřerušované, dobře značené a lehce použitelné cyklostezky podél známých dopravních koridorů". Do projektu londýnských cyklostezek bude investováno 116 milionů liber.

Konzervativní britský politik uvedl: "Jsem rozhodnut proměnit Londýn v město na kole - civilizované město, kde mohou lidé jezdit na kole bezpečně a lehce v příjemném prostředí.

Cyklistika, se vším svým sociálním, ekologickým, zdravotním a finančním prospěchem bude hrát v anglickém hlavním městě významnou roli. Jednoduše řečeno, je to nejlepší způsob, jak se dopravovat po městě, a zcela zjevně je cyklistika nejdůležitějším nástrojem jak proměnit Londýn v nejlepší město na světě."

Kritikové však poukazují na to, že jsou Borisovy cyklostezky příliš úzké. Jsou široké jen cca 1,5 metru, kdežto systém cyklostezek v Kodani, jímž se Johnson zřejmě inspiroval, má cyklostezky široké 3-4 metry. Přitom v Londýně jezdí do práce na kole mnoho občanů: například trasu kolem Clapham Road používá denně 13 426 cyklistů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.5. 2010