Volby na nečisto, aneb strach mladých lidí

6. 5. 2010

Velmi mě zaujal názor Jiřího Šimečka.  Řekl bych, že mladí lidé  kromě toho, že mají jednostranné informace, jsou vystrašení. Bojí se toho, že budou vyloučeni ze společnosti, resp. z komunity, ve které se právě nacházejí. Bohužel jsme došli jako společnost tak daleko, že kdo volí levici je hlupák a má právo si svými názory akorát tak vytřít zadek (viz. Mádl a spol.). A teď si představme, co by se stalo, kdyby někdo přiznal, že sympatizuje s politikou levice - bude vyloučen. Bude mu dáváno najevo, že mezi "své" nepatří. A to je velmi frustrující, napsal čtenář Michal Crhonek.

Je také ovšem pravda, že k růstu obav ze strany mladých lidí přispívá i sama levice, zejména Jiří Paroubek, který svými výroky a chováním vzbuzuje dojem, že on je ten jediný neomylný a jedině on má pravdu a kdo je proti němu, je špatný. Mladí pak rádi utíkají k pravici, která se tváří, že je ochrání před "zlem" A když k tomu připočteme, že učebnice ekonomie, jež jsou na školách k dostání. pocházejí převážně z per liberálních autorů, a rovněž problémy Řecka (nikdo se totiž nemá k tomu vysvětlit, že problém Řecka není jenom v tom, že stát vyplácí dávky), nelze se divit.

Výsledek voleb na nečisto mě nepřekvapil. Ne, že by studentky a studentky nenesli odpovědnost za svůj život, je to jen neochota vidět věci z různých úhlů pohledu. Aby se toto změnilo, musí především levicové strany změnit svoje chování a nepůsobit, jako by si myslely, že jenom ony všechno vědí a jiný názor je nezajímá. Vyvolávají pak pocit strachu a mladí lidé rádi utečou do druhého tábora, i když je stejný, jen jiné barvy a náhodou nově natřený, uvnitř však stejně shnilý.  

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.5. 2010