Paroubek: "Svoboda a demokracie v této zemi jsou v ohrožení"

6. 5. 2010 / Jiří Paroubek

Surový fyzický útok (rána pěstí do obličeje) na prvního místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku při mítinku považuji za bezprecedentní vyvrcholení nenávistné kampaně vůči ČSSD, kterou vedou pravicová média v čele s MF Dnes, Lidovými novinami a Hospodářskými novinami. Je to také důsledek nenávistné kampaně ODS v režii Ivana Langera s jeho Modrým týmem, jehož členové napadají mítinky ČSSD a který svým výcvikem připomíná jakousi domobranu či Henleinovy ordnery.

Už včerejší útok naplněnou skleněnou lahví na mítinku ČSSD na Kladně mohl vést k vážnému zranění či zabití, přičemž zasažena byla navíc mladá žena. Místo jasného odsouzení dnes některá média celý den spekulovala, zda za útokem snad nestojí sama ČSSD.

Dnešní zákeřný a brutální fyzický útok na Bohuslava Sobotku považuji za součást zastrašování kandidátů ČSSD, dále příznivců ČSSD od účasti na našich mítincích a o projev snahy zvrátit trendy ve společnosti ve prospěch návratu Topolánkovy vlády, jen s jinými osobami a obsazením (vedle ODS ještě s TOP09 a Věcmi veřejnými).

Pokud nebude umožněno jakékoliv demokratické straně vést svobodnou diskusi s občany prostřednictvím mítinků, není možné mluvit o svobodě a demokracii v této zemi.

Bohužel, motivem kampaně české pravice a jejích příznivců zejména v médiích je neumožnit ČSSD programovou debatu, a jakoukoliv seriozní debatu vůbec, a znemožnit setkávání s občany, a to cílevědomým vyvoláváním nenávisti.

Útok na Bohuslava Sobotku považuji nejen za útok na politika ČSSD, ale za útok na demokratického politika vůbec a hodnoty, které představuje ČSSD v těchto volbách: Je to útok na slušnost, solidaritu a sociální spravedlnost v této zemi. Je to také útok na demokracii a svobodu v této zemi.

Občané, svoboda a demokracie v naší zemi jsou v ohrožení. Dejte ve volbách v závěru května jasnou odpověď nenávisti a zastrašování.

Autor je poslanec a předseda ČSSD

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.5. 2010