Zakazování narkotik je skutečně nemorální idiotství

2. 5. 2010 / Boris Cvek

Při nedělních Otázkách V. Moravce jsem se musel znovu zamyslet nad smyslem války v Afghánistánu. Situace je asi taková: místní teroristické organizace, které jsou potenciálně schopné ohrozit světovou bezpečnost, žijí zejména z prodeje opia (v Afghánistánu se produkuje 90% světové výroby surového opia). Toto opium kupují různé gangy a mafie, které ho pašují dál na Západ ke koncovým uživatelům. Cena opia (i z něj odvozeného heroinu) sama o sobě by byla směšná, výrazně však roste díky jeho zákazu, a tak se stává opium lukrativním zbožím, jež dokáže uživit teroristy a narkomafii.

Narkomafie získává díky svým nedaněným a nekontrolovatelným ziskům obrovský korupční potenciál (v Mexiku se jedná např. zjevně o stát ve státě), a to ať už kupčí s opiem nebo s kokainem - a šlo to kdysi i s alkoholem, když byla v Americe prohibice alkoholu. Boj proti narkomafii stojí daňové poplatníky obrovské peníze, musí platit mj. takové fanatiky, jako je Komorous, kteří by bez prohibice přišli o smysl života i obživu.

Zájemce o drogu se nicméně k droze stejně nakonec vždy dostane, bude-li opravdu chtít. Kromě toho musí daňový poplatník financovat válku proti teroru a číst v novinách o tom, že během takové války naprosto zrůdným, nesmyslným způsobem umírají nevinní lidé, jak to u válek bývá.

Já nejsem pacifista a dokáži pochopit, že hrůznost války může být nutné zlo (jako byla válka proti nacistům a zřejmě i války proti komunistům, např. ta korejská).

Ptám se však, zda za to, že vyznáváme dogmatickou prohibici drog, neplatíme příliš vysokou cenu. Kamarád mi nedávno říkal, že opium bylo za první republiky normálně zakoupitelné v lékárně, dokonce bez lékařského předpisu. Můj otec mi to dnes potvrdil.

Proč by tomu nemohlo být tak i dnes? Krom toho: stane-li se už i dneska při prohibici někdo narkomanem, proč ho necháme platit za další dávky peníze narkomafii, aby na něm bohatla?

Není lepší prodávat prokazatelně závislým (diagnostikovatelné onemocnění) drogu vyrobenou státem a vzít tak finanční zisky narkomafii, která je použije vždy jen ke zločinným účelům proti státu a občanům? Kdybychom se zbavili pokrytecké a odporně moralizátorské prohibice drog (jako se Američané museli kdysi vzdát z týchž důvodů prohibice alkoholu), vzali bychom narkomafii a teroristům finanční zdroje a svět by byl mnohem lepší a bezpečnější.

Už jsem o tom kdysi psal do Hospodářských novin ZDE

Pozn. JČ: O této věci se skutečně vážně diskutuje, zatím v Evropě s nulovým výsledkem. Podívejte se zejména na níže uvedený článek od Simona Jenkinse:

Simon Jenkins, Válka proti narkotikům je nemorální idiotství. Potřebujeme odvahu Argentiny

Společnost by měla dekriminalizovat drogy

Legalizace drog by ušetřila Británii 14 miliard liber, tvrdí studie

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.4. 2010