Tradiční anarchistický prvomájový pochod v Praze

1. 5. 2010

tisková zpráva

Dnes krátce po poledni proběhl v Praze tradiční anarchistický prvomájový pochod. Akce začala projevem na Náměstí republiky, kde se sešlo zhruba 200 lidí. Za skandování hesel jako "Nejsme stroje - lidské zdroje" nebo "Vaše krize - naše bída" se průvod vydal směrem k filozofické fakultě na náměstí Jana Palacha.

Tady došlo ke konfliktu s ochrankou štábu TV Nova, kterou tvořili nám známí neonacisté. Tito nereagovali na opakované výzvy k opuštění demonstrace, což vedlo k jejich fyzické konfrontaci.

Po tomto incidentu akce pokračovala projevem na téma komodifikace vzdělávání před zmíněnou fakultou a přesunem na Střelecký ostrov. Tam byla v projevu připomenuta poprava chicagských anarchistů z roku 1886 a zmíněn přesah jejich boje do reality dneška. Následně byl na jejich památku položen věnec a držena minuta ticha.

Jako symbolická tečka za akcí byla "popravena" figurína symbolizující kapitalistický systém. Poté se většina účastníků a účastnic přesunula na MayDay festival pořádaný Antifašistickou akcí na Císařské louce.

Podrobnější report s dalšími fotografiemi najdete na našem webu v průběhu následujícího týdne.

Článek i s fotografiemi je k dispozici ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.4. 2010