Nepravdivá informace v médiích poškozuje terénní cyklisty

30. 4. 2010

V průběhu posledního dubnového týdne byla v řadě médií zveřejněna zpráva o rozvoji stezek pro terénní cyklistiku v Rychlebských horách. Součástí textu zveřejněného například na serveru Tyden.cz (zpráva byla autorkou po našem upozornění již opravena) je však bohužel nepravdivá informace poškozující terénní cyklisty, na kterou Česká mountainbiková asociace důrazně reaguje.

ČeMBA upozorňuje na krátkou ale zásadní formulaci v článku, která se nezakládá na pravdě a poškozuje práva terénních cyklistů. Čtenáře uvádí v omyl věta tvrdící, že "vedle Rychlebských hor si vyznavači jízdy v terénu mohou legálně zajezdit pouze v Novém Městě pod Smrkem."

Právo na pohyb cyklistů v krajině upravuje Zákon č. 289/95 Sb. o lesích (a také zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny). Obecný výklad zákona stanovuje, že v lese, který není chráněným územím, terénní cyklisté mohou jezdit po všech lesních cestách a stezkách, nikoliv však volným terénem. Podrobný rozbor naleznete ZDE. Formulace uvedená v médiích, že cyklisté mohou legálně jezdit pouze na sítích stezek vybudovaných pro terénní cyklisty, je proto zavádějící.

Hájení práva terénních cyklistů na pohyb po všech lesních cestách a stezkách je jednou z priorit České mountainbikové asociace. Proto se ČeMBA od zprávy propagující projekt Rychlebské stezky distancuje a obrací se na média s žádostí o opravu nepravdivé informace.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.4. 2010