Zabij Dolejšího

30. 4. 2010 / Petr Jánský

Přečetl jsem si článek na iDnes.cz Zabij bábu, vyzývá "legrace" parodující Mádla a Issovou. Popisuje situaci, která vznikla natočením nového klipu Zabij bábu, zabij dědu. Po shlédnutí klipu jsem pochopil, proč dali autoři článku jw, cen slovo legrace do uvozovek. Ona to totiž legrace je a není. Legrace je to pro mladé lidi, kteří se na facebooku předhánějí v hulvátství vůči důchodcům, dnes se říká seniorům. A legrace to není pro soudné lidi, kteří si uvědomují, že česká společnost ztrácí jednu ze svých tradičních hodnot, totiž úctu ke stáří. Klip dokonce může působit návodně pro radikálnější část mládeže. Je otázkou času, kdy si různé dělnické a nacionální strany dají zabíjení starých lidí do programu. Zelený Liška svým hajlování k této tendenci přispěl.

Druhá věc je reakce Karla Dolejšího v BL. Podle něj klip Zabij bábu nikdo nemůže vzít vážně a článek redaktorů MFD kritizuje dosti hrubým způsobem uzavřeným větou: "No řekněte sami: Nezabili byste někoho, kdo dokáže zveřejnit takový otřesný paskvil?"

Patrně se pan Dolejší domnívá, že všemu rozumí nejlépe a jedinou pravdu na světě má on. Kdo s ním nesouhlasí, toho je potřeba zabít. Tak tohle jsme tady už měli. Za existence Československa a ČSSR dokonce dvakrát. Začne to legrací, pak padne facka a nakonec výstřel. Ne, pane Dolejší, Tímhle morálku ve společnosti nezlepšíte.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.4. 2010