V přátelském gestu nařídil ruský prezident Medveděv zveřejnění dokumentů o Stalinových masových vraždách v Katynu

29. 4. 2010

Přísně tajné dokumenty, zaznamenávající rozhodnutí sovětského vedení zavraždit 22 000 polských armádních důstojníků v Katynu byly ve středu zveřejněny na příkaz ruského prezidenta Medveděva, na znamení přátelských polsko-ruských vztahů. Ruský státní archiv zveřejnil dokumenty, z nichž vyplývá, že Stalin schválil tento masakr, který navrhl šéf jeho tajné policie Lavrentij Beria. Jiní vysocí členové sovětského politbyra dokument také podepsali.

Medvěděv uvedl během státní návštěvy v Dánsku, že nařídil zveřejnění těchto dokumentů, protože "to je náš dluh světu". Řekl reportérům: "Musíme se poučit z historie. Ať to lidé vidí, ať vědí, kdo rozhodl zabít polské důstojníky. V dokumentech to všechno je. Jsou tam všechny podpisy, všechny tváře jsou známé."

Čtyřstránkový dokument, který Stalin poslal Beriovi, šéfovi NKVD, vypočítává skupiny polských válečných zajatců a navrhuje "nejvyšší možný trest - smrt zastřelením": Stalin dokument na souhlas podepsal a podepsali ho i další vysocí činitelé Sovětského svazu. Internetové stránky ruského státního archivu s těmito dokumenty navštívilo během několika hodin 700 000 osob.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.4. 2010