O "mstivém, ukrutném a krvežíznivém národu židovském", aneb

Kocour Mikeš samozřejmě rasistický je, ale zakazovat se nedá

16. 4. 2010 / Jan Čulík

Motto:
Je to zcela bezpečné faktum z historie, že bohové vyrůstají přímo ze svého lidu. Jehovah byl bůh zamračený, zlý a mstivý, ukrutný a krvežíznivý, jako celý národ židovský.
Jan Neruda, Povídky malostranské, ZDE

Článek Štěpána Kotrby je hrubě rasistický. Není možné označovat občana pohrdavě za "v americké hyperkorektnosti vycvičeného cikána (či žida či černocha). Lidi se nehodnotí podle rasové příslušnosti, to dělali nacisti. Není divu, že se Romové stavějí nepřátelsky vůči většinové české společnosti.

Jakpak by se vám, milí Češi, líbilo, kdybyste četli v literatuře, že jste národem mafiánů, zlodějů a podvodníků? Zkuste si vstoupit do romských bot. Aktivista Václav Miko má samozřejmě pravdu, že starší česká a světová literatura obsahuje mnohdy z dnešního hlediska nehorázné rasistické výroky, viz jak se vyznamenal Jan Neruda v Malostranských povídkách, výše.

Je to ovšem známkou dobového hodnotového systému, který je nutno dětem vysvětlovat, nikoliv staré texty zakazovat. Že jsou takové výroky neférové, je zcela nesporné. Prostě proto, že nespravedivě generalizují. Všichni Češi nekradou, nejsou mafiáni a podvodníci.

Opět jsme tu, v Mikešovi, narazili na zakořeněný nacionální stereotyp. Klasická - milovaná - česká literatura, stmelující českou komunitu, se přece nemůže mýlit! Outsideři nemohou mít pravdu!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.4. 2010