Vaše místo nahradí jiní dodavatelé se značkou online ready

16. 4. 2010

otevřený dopis České pirátské strany českým nakladatelům

Ze zámoří k nám právě doráží vlna, která hrozí smést i Vás, nebudete-li ochotni akceptovat elektronickou realitu dneška. Sdílení nelze zastavit, lze jej jen využít. Tlumočíme Vám postoj široké veřejnosti, Vašich potenciálních klientů, které nazýváte stahovači, sdíleči, zločinci a zloději namísto, abyste v nich viděli podnikatelskou příležitost.

24. března jsme navštívili vámi pořádaný seminář o postupu proti "pirátství" a ze všeho nejdříve bychom vám rádi poděkovali za otevřený přístup a umožnění nepředpojaté a konstruktivní debaty, která hledala smysluplné východisko a byla prosta veškerých mylně informovaných či přímo manipulujících tezí.

Pro ČPS je podstatné hájit svobodu Internetu a upozorňovat na to, že nelze vyměnit základní lidská práva a výhody technologického pokroku za prospěch zájmových skupin a ochranu zastaralých obchodních modelů. Jakkoliv chápeme Vaše potřeby, pak vězte, že není možné je řešit únikem pod ochranná křídla státu, cenzury a všezahrnujícího dohledu, ale jen a jen reflexí současného stavu.

Jak už na semináři řekl Marek Lutonský: "Pirátství nelze zastavit." Je však potřeba bojovat proti těm nejzkaženějším "pirátům", kteří se úmyslně snaží obohatit na úkor autora (a tím obvykle poškozují i nakladatele). V internetovém věku je jediný způsob, jak se takovým lidem postavit -- umožnit koupi knihy přímo na internetu a nabídnout zákazníkům tentýž komfort služby, který momentálně nacházejí v ilegální online distribuci. Což je způsob elegantní, instantní a nakladatele v žádném případě nenutí k ústupkům, naopak mu rozšiřuje pole působnosti a otevírá mu další možnosti na novém trhu. Je jasné, že se tak nezabrání veškerému zneužívání, ale "podnikavým duchům" to rozhodně znesnadní jejich počínání a naruší jejich současný internetový monopol.

Sledujte pečlivě, které postupy ve světě slaví úspěch. Zda metody dinosaurů z minulého století reprezentované Českou protipirátskou unií, založené na všeobecném strachu a exemplárních příkladech nebo metody založené na důvěře, přizpůsobení se realitě a kontinuálním vylepšování služeb pro zákazníka. Pro inspiraci máte zdrojů dost ze zahraničí (např. Google Library, Amazon Kindle, Apple iPad a obecně e-Knihy a elektronické čtečky). Ze zámoří k nám právě doráží vlna, která hrozí smést i Vás, nebudete-li ochotni akceptovat elektronickou realitu dneška. Sdílení nelze zastavit, lze jej jen využít.

Tlumočíme Vám postoj široké veřejnosti, Vašich potenciálních klientů, které nazýváte stahovači, sdíleči, zločinci a zloději namísto, abyste v nich viděli podnikatelskou příležitost. Setřeste ze sebe minulé návyky a přizpůsobte se informačnímu věku, jinak se stanete minulostí, tak jako odborné veletrhy, množství odborných časopisů, tak jako mnoho jiných před Vámi. Vaše místo nahradí jiní dodavatelé, dodavatelé se značkou online ready. Příklad za všechny, českým katalogem již dávno nejsou Zlaté stránky, ale web seznam.cz. Přejeme Vám, abyste se stali Seznamem a nikoliv Zlatými stránkami.

Věříme, že naši výzvu vezmete seriózně a pochopíte naléhavý tón, který jsme s ohledem na náš zájem zachovat knižní trh alespoň z části v českých rukách zvolili.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.4. 2010